Cum împarte primăria bani bisericilor şi sportului

Executivul Primăriei Cluj-Napoca va supune, în 13 februarie, dezbaterii deliberativului local un proiect de hotărîre care prevede alocarea din bugetul local a cîte un milion de lei pentru cultul ortodox şi cel greco-catolic din municipiul Cluj-Napoca.

Suma de 1.000.000 lei alocată Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului va fi folosită la  construcţia Bisericii Ortodoxe ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul Mănăştur, iar celălalt milion de lei va fi folosit de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, pentru construcţia Complexului Bisericii Greco-Catolice din Piaţa Cipariu. ‘’Cele două catedrale au fost gîndite să devină repere de arhitectură contemporană ecleziastică şi vor fi, odată finalizate, puncte de interes atît pentru enoriaşii clujeni, cît şi pentru vizitatorii oraşului nostru, aşa cum se întîmplă cu toate clădirile monumentale şi catedralele din marile oraşe europene’’, justifică municipalitatea clujeană alocarea banilor.

În Piaţa Cipariu, în plină zonă  centrală a municipiului nostru, în anul 1992, au început lucrările la complexul multifuncţional al Episcopiei Greco-Catolice. Proiectul  are prevăzută înălţarea unei  catedrale greco-catolice cu 1.500 de locuri. Capela, inaugurată în anul 2009, precum şi aula universitară ,,Cardinal Iuliu Hossu’’, inaugurată  în anul 2011, sînt prevăzute cu cîte 140 de locuri. Noua construcţie va reflecta linia în stil bizantin a Bisericii Greco-Catolice, iar cupola este apropiată de imaginea cupolei Bisericii San Pietro de la Roma, similitudine ce doreşte să reprezinte  comuniunea Bisericii greco-catolice clujene cu Biserica Mamă a Romei.

Lucrările la Biserica Ortodoxă ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din cartierul Mănăştur, au început acum peste 20 de ani, după un proiect al arhitectului Radu Spânu. Construcţia are dimensiuni impresionante, fiind considerată de specialişti mai mare decît Catedrala Mitropolitană din Piaţa Avram Iancu. Construcţia înaintează lent din cauza fondurilor insuficiente. Întrucît biserica va constitui în final o mîndrie a românilor ortodocşi şi a tuturor  clujenilor, trebuie făcute şi în acest an eforturi din partea comunităţii, pe lîngă cele ale enoriaşilor mănăştureni.

Municipalitatea va mai aloca 1.600.000 lei pentru sprijinirea construirii şi renovării unor biserici şi mănăstiri ale următoarelor confesiuni: ortodox – 1.100.000 lei; greco-catolic – 100.000 lei, ; reformat – 185.000 lei; romano-catolic – 96.000 lei; unitarian – 33.000 lei; lutheran – 4.000 lei; cultul mozaic – 3.000 lei; alte culte  – 79.000 lei.

Tot luni, în şedinţa de Consiliu local se va dezbate un proiect de hotărîre privind alocarea sumei de 2.000.000 de lei de la bugetul local pe anul 2012 pentru efectuarea de reparaţii, construcţii, achiziţionarea de aparatură medicală la spitalele clujene şi pentru servicii de medicină dentară ale Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘’Iuliu Haţieganu’, cu sprijinul Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.

Un alt proiect de hotărîre care va fi dezbătut luni vizează modalitatea de alocare a sumei de 3.000.000 lei de la bugetul local pe anul 2012, în vederea susţinerii activităţilor/acţiunilor structurilor sportive din municipiul Cluj-Napoca.

În proiect figurează alocarea de fonduri pentru mai multe cluburi sportive clujene. Interesant este că printre acestea nu figurează cluburile de fotbal Universitatea Cluj şi CFR 1907.
O altă sumă importantă va fi alocată pentru acordarea subvenţiei pe mijloacele de transport în comun studenţilor. În total sînt prevăzuţi în acest sens 5.500.000 de lei.

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie