Cum cresc afacerile din industria clujeană

În perioada ianuarie – noiembrie a anului trecut, cifra de afaceri din industria județului Cluj a crescut semnificativ față de același interval din 2020, însă s-a majorat și diferența dintre importuri și exporturi, astfel că deficitul comercial a trecut de 950 milioane euro.

Paradoxal poate, în intervalul ianuarie – noiembrie 2021, în județul Cluj și producția industrială și cifra de afaceri din industrie au crescut cu peste 17% față de 2020, însă s-a majorat și deficitul rezultat din activitatea de comerț exterior.

Datele furnizate de Direcția Județeană de Statistică Cluj, arată că, în primle nouă luni ale anului trecut, firmele din județul nostru au realizat un export în valoare 1.635,4 milioane euro, dar au și făcut importuri de 2.587,6 milioane euro. Comparativ cu perioda similară din 2020, exportul a crescut cu aproape 30%, iar importul cu peste 28 %. Rezultatul a fost un deficit comercial de 952,2 milioane euro, cu peste o pătrime mai mare decât cel înregistrat în 2020.

Din păcate, aceeași tendință a fost consemnată și în ultima lună a intervalului menționat, când deficitul comercial a crescut de 1,4 ori față de cel înregistrat în septembrie 2020.

Să mai spunem că o pondere de aproape 50% din exporturile clujene au fost ocupate de mașini, aparate și echipamente electrice, urmate de alte produse, și de metale comune și articole din acestea. Interesant este că și la importuri predomină aceleași categorii. Pe prima poziție se situează tot mașini, aparate și echipamente electrice, pe a doua produsele minerale, iar pe a treia metale comune și articole din acestea.

Tot interesant, dar și trist este că pe măsură ce cifra de afaceri din industrie crește – ceea ce este un lucru absolut pozitiv -, se adâncește și deficitul rezultat din schimburile comerciale internaționale – ceea ce nu este defel bine.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut