Cum au profitat firme americane din domeniul aviaţiei de pe urma transferurilor secrete ale CIA

Anvergura programului de transferuri secrete ale CIA a fost dezvăluită în instanţă în documente de peste 1.700 de pagini, care ilustrează în detaliu modul în care SUA au contractat transportul secret al unor persoane suspectate de terorism cu o reţea de companii private americane.

Modul în care firmele americane au transportat persoanele suspectate în locaţii din întreaga lume, unde adesea acestea au fost torturate, a reieşit după ce una din companii a dat în judecata o alta, într-o dispută privind taxele.

Cazul se referă la “Sportsflight”, un broker din aviaţie, şi “Richmor”, un operator de aeronave. Sportsflight a încheiat un acord pentru a pune la dispoziţie avionul Gulfstream IV pentru suma de 4.900 dolari ora, mai degrabă decît la rata de piaţă de 5.450 dolari. Un echipaj a fost disponibil pentru zboruri cu notificare cu 12 ore înainte. Guvernul a vrut “cele mai ieftine avioane pentru a îndeplini o misiune”, a declarat în instanţă proprietarul Sportsflight, Don Moss. Se întîmpla în primele zile ale programului de transferuri, iar afacerile erau în plină expansiune. Instanţa a aflat că Sportsflight i-a spus lui Richmor: “Clientul spune că vom fi foarte, foarte ocupaţi”.

Un avion Gulfstream a fost identificat ca fiind aeronava care a transferat un cleric egiptean cunoscut sub numele de Abu Omar, după ce agenţi ai CIA l-au răpit în plină zi la Milano, în februarie 2003, şi l-au dus la Cairo, unde el spune că a fost torturat.

O altă factură, în valoare de de 301.113 dolari, cu privire la o serie de zboruri de peste opt zile care au purtat avionul Gulfstream într-o odisee prin Alaska, Japonia, Thailanda, Afganistan şi Sri Lanka, corespunde cu transferul lui Encep Nuraman, liderul organizaţiei teroriste indoneziene Jemaah Islamiyah, mai bine cunoscut sub numele de Hambali.

Alte facturi corespund zborurilor care par să fi fost implicate în transferul lui Khalid Sheikh Mohammed, omul despre care se spune că a pus la cale atacurile de la 11 septembrie. După ce a fost capturat în 2003, Mohammed a dispărut în închisorile secrete ale CIA, unde a suferit tortura înecării simulate (“waterboarding”) de 183 de ori în doar o lună, potrivit unui memoriu al Ministerului american al Justiţiei.

Facturile arată, de asemenea, că avionul a zburat la şi de la Bucureşti, unde se ştie că a fost localizată una din închisorile secrete ale CIA.

Potrivit audierilor instanţei, cu o ocazie, avionul a zburat direct de pe un aeroport european la Guantanamo. Instanţa a aflat că în octombrie 2004 numărul de pe coada aeronavei a fost schimbat în N227SV, după ce guvernul american a descoperit că mişcările lui au fost detectate. În martie, avionul a fost public legat de transferul lui Abu Omar.

Documentele au fost descoperite de personalul de la organizaţia de caritate pentru drepturile omului Reprieve. Directorul juridic al acesteia, Cori Crider, a declarat: “Aceste documente dezvăluie modul în care reţeaua secretă a locurilor de tortură ale CIA a fost capabilă să opereze necontrolat atîţia ani. Ele dezvăluie, de asemenea, ce farsă a fost că CIA a reuşit să facă în aşa fel ca acuzaţiile de tortură ale prizonierilor să rămînă secrete, în timp ce toate detaliile activităţii sale sinistre se aflau sub ochii tuturor”.

Documentele instanţei fac doar referiri pasagere la “încărcătura” umană transportată. Au fost dezvăluite însă suficiente detalii din programul de transferuri, în general, pentru a şti că oamenii transportaţi cu aceste avioane au fost, de obicei, sedaţi cu supozitoare administrate înainte de a fi îmbrăcaţi în salopete portocalii, cu glugă, căluş la gură şi legaţi în partea din spate a aeronavei. Condiţiile exacte în care suspecţii au fost transportaţi pe zborurile Richmor nu sînt cunoscute.

Preşedintele Richmor, Mahlon Richards, a declarat instanţei că avionul transporta “personal guvernamental şi invitaţi ai acestuia”. “Invitaţi?”, a întrebat judecătorul Paul Czajka. “Invitaţi”, a confirmat Richards. Ei au fost transportaţi cu avionul în întreaga lume, deoarece guvernul SUA credea că sînt “băieţi răi”, a spus el.

Articole din aceeasi categorie