Cum a împărțit Cîțu banii pentru județul Cluj

Guvernul a decis în ședința de miercuri seară să aloce peste un miliard de lei pentru primăriile din România din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, potrivit unui anunț oficial. Astfel, 2.756 de primării, aproape toate care au depus cereri de finanțare, au primit 1.010.966.000 de lei.

În județul Cluj au fost alocați 71.437.000 de lei pentru 77 de unități administrative, inclusiv Consiliul Județean Cluj. Cea mai mare sumă a fost alocată comunei Săvădisla – 850.000 lei, în timp ce patru unități administrative nu au primit niciun leu. De asemenea, comunele Viișoara, Râșca, Beliș, Bobâlna, Chinteni, Jucu conduse de primari PSD au primit câte 50.000 de lei. Totodată, comunele Călărași și Ceanu Mare unde primarii sunt de la PMP au primit câte 50.000 lei. Patruzeci și trei de comune au primit câte 400.000 de lei. Ceva mai bine au primit Izvorul Crișului – 476, Moldovenești – 473, Sîncraiu – 484, Suatu – 440 și Unguraș – 477.

Municipiul Cluj-Napoca nu a primit niciun leu, în timp ce pentru restul orașelor s-au alocat câte 800.000 lei. Nu au primit fonduri nici comunele Geaca, Apahida și Baciu. La Apahida primarul este de la PSD, la Baciu de la UDMR iar la Geaca de la PNL.

Partidul Mişcarea Populară a acuzat direcţionarea politică a banilor pentru investiţii în comunităţile locale, atrăgând atenţia că acest lucru este „ilegal” şi „neconstituţional”. „Fondul de rezervă al Guvernului pare a fi un cadou preţios doar pentru primarii PNL şi PSD. Guvernul a deblocat deja 1 miliard de lei din Fondul de rezervă al Guvernului, cei mai mulţi bani reprezentând răsplata pentru edilii liberali care i-au dat votul lui Florin Cîţu, la alegerile de partid. Preşedintele PMP, Cristian Diaconescu, acuză direcţionarea politică a banilor pentru investiţii, ceea ce este ilegal şi neconstituţional, atrăgând atenţia că acordarea acestor fonduri guvernamentale nu ţin cont, din păcate, de nevoile UAT-urilor, iar criteriile aplicate sunt arbitrare şi discreţionare”, se arată într-un comunicat al PMP transmis, joi, AGERPRES.

Potrivit aceleiaşi surse, din 47 de localităţi cu primari PMP, doar 19 au primit finanţare prin Fondul de rezervă al Guvernului. „Un exemplu concludent, în acest sens, este comuna Ceanu Mare din judeţul Cluj, avându-l ca primar pe Virgil Păcurar (PMP), care a primit doar 50.000 de lei, deşi nevoile urgente ale comunităţii erau de 2 milioane de lei. Localitatea Ceanu Mare are 13 sate, 4 şcoli, 4 dispensare, mulţi km de drum comunal şi toate au nevoie de renovare şi modernizare. Un alt caz de primar PMP, care pare să fi fost pedepsit pentru coloratura sa politică, este în localitatea Sânpetru de Câmpie (judeţul Mureş), unde, deşi edilul nostru a solicitat finanţare pentru lucrări publice, în interesul cetăţenilor, nu a primit niciun ban pentru dezvoltare locală. Comunele şi oraşele României nu au culoare politică şi au nevoi urgente de modernizare. Ţine de respectul pentru români felul în care un Guvern înţelege să aloce aceste fonduri”, se menţionează în comunicatul PMP.

PSD a anunțat că va depune plângere penală împotriva premierului Florin Cîţu. „Peste 50 de milioane de euro din bani publici au fost daţi mită pentru primari PNL care l-au votat la Congres pe Cîţu cu mâna la nas. Restul administraţiilor locale, care au cerut disperat de bani pentru încălzire, spitale şi şcoli nu primit nici pentru hârtie igienică. Aici ajuns cinismul lui Iohannis şi Cîţu, aceasta este România feudală. Iohannis vrea să fie stăpân peste un popor de iobagi. Oraşele şi satele vor îngheţa la propriu, nu vor mai fi bani pentru căldură, spitalele şi şcolile nu vor avea cu ce să plătească aceste facturi. Creşterea explozivă a preţurilor la energie şi gaze fără nicio măsură de compensare va face ca firmele să intre în colaps. Partidul Social Democrat nu poate să accepte acest lucru, de aceea vom depune plângere penală împotriva lui Cîţu. Vom merge până la capăt. Românii nu trebuie să sufere pentru ca Iohannis şi Cîţu să se răzbune pentru că am dat jos acest guvern”, a afirmat Ciolacu într-o conferinţă de presă.

El a transmis că „Iohannis şi Cîţu au trimis nota de plată pentru congresul Partidului Naţional Liberal: sărăcie, foame şi frig”.

„Iohannis şi Cîţu au condamnat peste 70% din populaţia României la cea mai cruntă iarnă din ultimii 30 de ani. Iohannis şi Cîţu au ales să se poarte cu propriul popor mai rău decât dictatorul Nicolae Ceauşescu. Românii vor sta în beznă şi frig pentru că nişte iresponsabili au plătit din banii românilor funcţiile lor de la Congresul PNL”, a adăugat preşedintele PSD.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut