Cum a evoluat cifra de afaceri la cea mai mare companie de tehnologie listată la BVB

Cea mai mare companie de tehnologie listată pe Bursa de Valori București, AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), a înregistrat în primul semestru din 2023 o cifră de afaceri cu 90 la sută mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Conform datelor transmise compania clujeană a raportat 241,1 milioane de lei la nivel consolidat, EBITDA normalizată de 43,3 milioane de lei, +9% și un profit net normalizat de 32,5 milioane de lei, o apreciere cu 1% comparativ cu primul semestru din 2022.

„Primul semestru al anului a fost o perioadă marcată de o activitate intensă la nivelul tuturor companiilor din grup. Creșterea cifrei de afaceri se datorează atât creșterii organice cât și aportului noilor companii achiziționate după primul semestru din 2022, AROBS Engineering, Grupul Nordlogic, Centrul de Soft GPS, AROBS Software Moldova, AROBS TrackGPS Moldova, AROBS Polska, Grupul Future WorkForce Global, incluse în raportul aferent S1 2023. De asemenea, o contribuție importantă la această creștere au avut-o și contractarea de noi proiecte, în zona de furnizare de servicii software, creșterea echipelor existente, precum și extinderea colaborării cu clienții existenți. Marjele pentru indicatorii EBITDA și profit net sunt ușor sub cele vizate de noi, datorită faptului că am vizat pe parcursul primului semestru creșterea cifrei de afaceri. Acesta este efectul direct al dezvoltării accelerate prin tranzacții de M&A, când cifra de afaceri crește într-un ritm alert, precum și a procesului de integrare a firmelor noi în grup. Însă, suntem încrezători că suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește dezvoltarea grupului și că odată ce vom finaliza procesele de integrare a noilor achiziții, marjele noastre de profit vor înregistra creșteri conforme cu bugetul”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.

În ceea ce privește cifra de afaceri la nivel consolidat, în primele șase luni din 2023, serviciile software au înregistrat o creștere de 83% față de aceeași perioadă a anului trecut, acestea având o contribuție de 74% la cifra de afaceri, iar segmentul de produse software a înregistrat o majorare cu 21%, pe fondul atragerii de noi clienți, contribuția acestuia la cifra de afaceri fiind de 14% în S1 2023. De asemenea, noua linie de business a grupului, AROBS Systems, a avut o contribuție de 12% la cifra de afaceri, generând venituri de 29,1 milioane de lei. Acest segment de business se axează pe implementarea serviciilor hardware și software, precum și a produselor software pentru autoritățile contractante din sectorul public. În prima parte a anului, AROBS Systems a finalizat un proiect de livrare de soluție hardware și software, destinată consolidării bazelor de date necesare funcționării componentelor Sistemului Informatic Integrat Vamal. Soluțiile vândute, în cadrul acestui segment, generează marje cuprinse între 2% și 8%.

„Pasul următor este trecerea la soluții personalizate pentru AROBS Systems, care să genereze business cu valoare adăugată”, a menționat Voicu Oprean.

„Integrarea operațiunilor, tehnologiilor și echipelor implică adesea consum mărit de resurse si timp, care pot temporiza profitabilitatea pe termen scurt. În plus, în timpul etapei de tranziție a integrării entităților nou achiziționate în structura de afaceri existentă, în general au loc suprapuneri operaționale care pot scădea temporar eficiența. Împreună cu echipa de management și directorii diviziilor, lucrăm în mod continuu la realizarea optimizărilor la nivel de grup pentru a ne asigura că valorificăm cât mai repede posibil potențialele eficiențe și sinergii, aspecte care, foarte curând, vor conduce la o creștere accelerată a marjelor noastre de profit”, a declarat Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut