Cultivatorii de zmeură pregătesc producţia anului viitor

În prezent şi cultivatorii de zmeură finalizează lucrările de toamnă. Noi am luat legătura cu unul dinte cei mai cunoscuţi gospodari din acest domeniu din zona Dejului, Florin Rafa, care ne-a mărturisit că, în ciuda greutăţilor şi neplăcerilor cauzate de condiţiile meteorologice, a reuşit să obţină o recoltă mulţumitoare. Dacă anul trecut a realizat peste 2 tone de zmeură, în această toamnă a reuşit să recolteze 1,5 tone de fructe de pe terenurile din satul Ciubanca (curios, pe acolo nu s-a înrergistrat nici un bolnav cu coronavirus!). Din această cantitate, mai mult de jumătate a fost procesată, siropurile şi dulceaţa produse de fitma „LaRafa” fiind de cea mai bună calitate. De asemenea, zmeura de la Ciubanca a ajuns şi în laboratorul cofetăriei dejene „Lemnul verde”, aşa cum se întâmplă an de an.

Florin Rafa ne-a informat şi despre lucrările de sezon în derulare pe plantaţia de zmeură. Acolo se execută tăieri, pentru a selecta cele mai bune tulpini, neafectate de boli. Tulpinile bolnave se taie de la nivelul solului, urmărind intercalarea tulpinilor de doi ani cu cele de un an, aflate în creştere. În aceste zile se fac şi tratamentele de sezon, care au ca scop combaterea ciupercilor şi bacteriilor ce pot provoca îmbolnăvirea plantelor. Tot în timpul iernii se execută și combaterea insectelor aflate în hibernare. O altă activitate a cultivatorilor de zmeură este fertilizarea de bază, cu îngrăşământ organic.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut