Culorile Apusenilor

O inedită expoziție de pictură cu lucrări realizate de copiii din Mărișel, găzduită în holul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, este propusă publicului clujean de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

„Farmecul satului Mărișel și a împrejurimilor sale este surprins în tablouri pe pânză de mari dimensiuni, într-o  explozie de culoare atât de caracteristică copiilor, lucrările fiind rezultatul mai multor ediții ale Taberei de vară de pictură de la Mărișel, desfășurate sub același nume «Culorile Apusenilor». Inițiatoarea, coordonatoarea și sufletul acestei tabere este apreciata pictoriță prof. Monica Vaupré Damian, care a ajutat elevi ai Școlii Gimnaziale «Pelaghia Roșu» din localitate  să descopere atât tainele picturii, dar și să vadă cu alți ochi locurile minunate în care trăiesc” – anunță CJCPCT Cluj.

Elevii care expun – Magda Maria Mariș, Sorin Matiș, Daniel Mariș, Nicoleta Crișan, Răzvan Florin Rus, Patricia Matiș, Andreea Mariș, Denisa Ghic, Isabela Purcel, Adelina Maria Morar, Raluca Narcisa Mariș, Sorina Patricia Matiș, Matei Vâtcă, Ovidiu Rus, Antonio Sabou, Cătălin Bâlc, Elisa Vâtcă, Cristian Andrei Bâlc și Alexandru Bâlc – au vârste cuprinse între 7 și 14 ani și sunt coordonați de prof. Monica Vaupré Damian.

Potrivit CJCPCT Cluj, aprecierea de care se bucură acest proiect a purtat expoziția atât în țară, cât și în străinătate, în cadrul unor proiecte europene destinate copiilor. În anul 2013, elevii din Mărișel au reprezentat România în proiectul internațional „Hai, spune-mi o poveste!”, care a constat într-o expoziție itinerantă în Europa și în care copiii au povestit, prin pictură, despre satul lor și tradițiile acestuia. În 2017, copiii din Mărișel au participat la un alt proiect internațional, alături de tineri din Franța și Senegal.

Invitația adresată elevilor din Mărișel de a expune la Cluj-Napoca se înscrie în linia programelor educative desfășurate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în eforturile instituției de a susține apropierea acestor copii de cultura tradițională, „de moștenirea primită de la bunici”.

Expoziția, organizată în parteneriat cu Școala Gimnazială „Pelaghia Roșu” și Consiliul Local Mărișel, deschisă în 15 decembrie a.c., poate fi vizitată până în 14 ianuarie 2022.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut