,,CULOARE ȘI FORMĂ” O remarcabilă expoziție a artistului Simon Endre

În 19 octombrie 1936, nu departe de Târgu Mureș, în comuna Săcăreni, s-a născut pictorul Simon Endre.

Urmează Liceul d    e arte plastice din Târgu Mureș. Aici a fost instruit de profesori ca Bordy Andráș, Incze István și Piskolti Gábor. Așa cum afirmă Gyorgy Ianoshazy, încă din liceu a început să construiască ,, fără preget”.

Din 1954 devine student la Institutul de Arte Plastice ,, Ion Andreescu din Cuj-Napoca, unde i-a avut profesori pe Theodor Harșia, Gábor Miklóssy, Petre Abrudan și Petru Feier.

Din 1956 este student la pictură și subsemnatul. Mă gândesc cu drag la colegii anilor I-VI: Simon Endre, Corneliu Brudașcu, Gheorghe Apostu, Bertalan Ștefan, Árpád Kemény, Gáll András, Jakobovits Miklós, Paul Sima, Adrian Podoleanu, Radu Maier, Toth Laszlo, Vreme Leon etc.

Totodată îmi reamintesc cu plăcere din acea perioadă și zilele de duminică din anii studenției, când înainte de a lua masa împreună la cantină, asistam cu emoție la concertele educative, susținute de tânăra Filarmonică clujeană.

Studenții acelor vremuri așteptau cu interes vernisajele saloanelor județene, expozițiile organizate la Casa Matei și în alte Galerii de artă din Cluj.

De la absolvirea facultății în anul 1960, Simon Endre devine o prezență activă în viața artistică din țară și străinătate, valoroasa lui creație plastică și bogata sa activitate expozițională este răsplătite de-a lungul timpului, cu numeroase premii.

El a fost mulți ani și muzeograf la Muzeul Județean Mureș. În această calitate, împreună cu colegii de la muzeu, a organizat cu mult suflet și profesionalism numeroase expoziții cu lucrările altor artiști. ,,Văzând câte opere bune se găsesc în atelierele colegilor, am organizat expoziții cu lucrările lor pentru ca să le cunoască și alții”, afirma el în fața iubitorilor de artă.

Succesul profesional este îmbogățit și de frumoasa sa familie. Fiul său Zsold Endre care-i calcă pe urme , excelează la fel ca și Tatăl lui prin talent și generozitate umană, fapt pe care l-am constatat atât în perioada celor 5 ani cât mi-a fost student cât și după absolvire.

Artistul Simon Endre revine în orașul studenției sale cu remarcabila expoziție ,,CULOARE ȘI FORMĂ”, organizată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca .

Lucrările care pot fi admirate până în 8 august 2021, reprezintă creația pictorului din ultimii 20 de ani. Peisajul natal, mediul familial, atelierul de creație, figura umană, l-au ajutat să ajungă la Sinteze strălucitoare care te captează , te cheamă.

Ochiul avizat sesizează în aceste lucrări faptul că semnificatul- motive din peisaj, portrete, interioare- în traseul lor spre semnificant; spre esență poate oferi în așa numita zonă de larvă mister și fascinație.

Cei care știu să vadă vor descoperi aici trasee, câmpuri, centre de interes, modulări muzicale, raportul dintre părți și ansamblu, specifice picturii de mare rafinament.

Opera lui reprezintă o sinteză fericită între formă și culoare, între gândire și simțire, fiind în concordanță cu ceea ce afirma marele pictor francez Georges Braque: ,, Iubesc emoția care umanizează regula dar în același timp iubesc și regula care controlează emoția.

Tablourile sale fac parte dintre acele creații artistice care pot să fie adevărate izvoare de adăpat aripile zborurilor noastre prin viață, precum spunea poetul Marin Sorescu:

,, O, Doamne! din această fugă-a mea
Și această piedică ce-o pune clipa,
Să se aprindă-atunci când voi cădea,
Un mic izvor de adăpat aripa.”

TEODOR BOTIȘ

endre1_MIC endre4_MIC endre2_MIC endre45 andre5 _MIC Endre_Linistea dupa furtuna- X 2004-acril-hartie endre andre5
<
>

Toto: Feleki Istvan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut