Cu cât vor firmele româești să crească salariile în acest an

Situația economică dificilă din acest an, marcată de o creștere galopantă a inflației care a ajuns la un nivel record în ultimii 19 ani, determină companiile care activează în România să ia în calcul majorări salariale semnificative, însă nivelul creșterilor preconizate este, în medie, mai redus decât cel al inflației.

Studiul Barometrul de HR, realizat de PwC România, arată că trei sferturi (75%) dintre companiile din România susțin că au majorat sau au intenția de a crește salariile angajaților, în acest an. Calculul angajatorilor vizează un procent de majorare raportat la inflaţie, media prevăzută fiind în jur de 9,4%. De remarcat că și celelate comnpanii au în plan creșteri salariale, însă susțin că își vor menţine bugetul de majorări stabilit anul trecut.
Astfel, peste 40% dintre companii și-au majorat deja bugetul creşterilor salariale, însă suma alocată este prea mică pentru a compensa pierderea produsă de inflaţie, un sfert dintre firme au crescut sau vor majora salariile cu nivelul inflaţiei pentru toţi angajaţii, iar 9% spun că vor face asta doar pentru unii angajaţi.

Studiul PwC arată că cele mai mari creşteri ale bugetului de salarii din acest an sunt consemnate în sectorul de bunuri de larg consum/distribuţie (cu 13,6%), servicii financiare (bănci, leasing, Intreprinderi Financiare Non-bancare – cu 12,8%), şi în sectorul de energie (cu 10,3%). La polul opus, cele mai reduse majorări de bugete se găsesc în sectorul asigurărilor (cu 5,6%), precum și în cel al companiilor farmaceutice (cu 6,4%).
De remarcat că rata medie a inflaţiei la care se raportează companiile nu este conformă cu realitatea, indicând, cel mai probabil, că aceste aclcule au fost făcute în prima perioadă a anului. Astfel, firmele iau în calcul o inflație de circa 8,2%, cu toate că datele Institutului Naţional de Statistică indică, pentru luna mai, o inflație mult mai mare, de 14,5%. De asemenea, cea mai recentă prognoză a Băncii Naţionale a României estimează pentru finalul acestui an o inflație de 12,5%, de asemenea mai mare decât cea luată în calcul de companii. Concluzia este că, în pofida creșterilor salariale anunțate, angajații din România se vor confrunta cu o reducere a veniturilor reale în acest an.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut