Cu cardul de energie se vor plăti și datoriile vechi

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a eleborat un proiect care prevede extinderea utilizării cardului de energie acordat persoanelor vulnerabile.

„Pentru a extinde și simplifica sprijinul acordat (pentru plata facturilor la enrgie – n.r.), am finalizat proiectul de act normativ prin care se prevede compensarea prețului pentru mai multe tipuri de energie decât cele prevăzute acum: energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor. Mai mult, avem în plan să permitem și achitarea de facturi mai vechi și să extindem termenul până la februarie 2022”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În perioada 20 februarie – 26 aprilie, peste 2 milioane de familii și-au achitat facturile la utilități prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a plăților efectuate ajungând la 464 milioane lei. În aceeași perioadă au fost transmise 223.000 cereri de plată online, valoarea plăților procesate ajungând la 25,4 milioane lei, și au fost efectuate direct prin intermediul poștașilor 482.200 de plăți, în valoare totală de 82,9 milioane lei. Din cei 2 milioane de beneficiari ai cardurilor, 15.600 și-au compensat, cu ajutorul cardurilor de energie, costul lemnelor de foc, valoarea totală a plăților ajungând la 10,5 milioane lei. Până în prezent, au fost emise și distribuite aproximativ 2,1 milioane de carduri de energie și au fost soluționate peste 11.000 anchete sociale, pentru care sunt emise și distribuite carduri.

Reamintim că peste 4 milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare, iar în baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade: * tranșa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023 * tranșa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023. Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut. Informații detaliate despre cardurile de energie, precum și îndrumări pot fi obținute la call center-ul Poștei Române: 0319966.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut