Criză majoră pe scena politică românească- reacții de la Cluj

Nici bine nu s-au întors de prin vacanțe, că politicienii noștri s-au și pus pe harță. Coaliția fierbe: USR PLUS amenință cu moțiune de cenzură împotriva Guvernului, în timp ce liberalii în frunte de premierul Florin Cîțu fac calcule pentru congres.

Unii reprezentanți USR PLUS de la Cluj subliniază că în urma acțiunilor din cursul zilei de miercuri, premierul Cîțu a pierdut definitiv suținerea USR PLUS.

„Este vorba, mai întâi, despre forțarea trecerii prin Guvern a HG privind PNDL 3, în ciuda discuțiilor și înțelegerilor anterioare din coaliție privind amendamentele solicitate de USR PLUS. Pentru ca apoi, in cursul serii de miercuri, răspunsul premierului la obiecțiile ridicate de noi să fie o infantilă flexare a mușchilor și remanierea ministrului Stelian Ion cu o motivație demnă de jocurile pe calculator.

Aceste acțiuni nu au fost singulare, ele se adaugă demiterii similare, peste noapte și fără consultări, a ministrului Vlad Voiculescu precum și piedicilor puse adoptării măsurilor de interes major pentru USR PLUS.

Din aceste motive considerăm că nu mai putem continua în această formulă și avem toate opțiunile pe masă pentru schimbarea premierului, inclusiv o moțiune de cenzură pentru care au semnat deja parlamentarii USR PLUS”, a declarat senatorul Cristian Bordei.

De cealaltă parte, liberalii acuză, la rândul lor.

Dacă problema o reprezintă Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, pot să înțeleg că pentru USR PLUS comunitățile mici rurale nu reprezintă o prioritate fiindcă nu au primari în acele zone, dar nu pot să accept ca acei oameni să fie lăsați în urmă, în situația în care localitățile respective chiar au nevoie de ajutorul Guvernului pentru a se dezvolta. Faptul că prin programe de dezvoltare PSD a ales să sifoneze banii publici este o realitate, însă avem ocazia noi, PNL-USR PLUS-UDMR, să demonstrăm că nu toată clasa politică este coruptă.

USR PLUS conduce ministere foarte importante așa că hai să ne concentrăm pe desființarea SIIJ, pe aprobarea PNRR-ului și pe atâtea alte subiecte pe care toată lumea le așteaptă de la partidele aflate la guvernare. Dacă nu, atunci USR PLUS să voteze împotriva propriului Guvern, așa cum a făcut și PSD-ul în perioada lui Liviu Dragnea!

Hai să învățăm din greșelile trecutului”, a spus Sorin Moldovan.

Fostul parlamentar (senator și deputat) liberal clujean, Iuliu Păcurariu, atrage atenția că în toate coalițiile care au guvernat România din 1990, nu a existat un partener mai incomod, mai iresponsabil mai arogant decât USR PLUS.

„În toate democrațiile  moderne, autentice autonomia administrației publice locale este fundamentală în funcționarea statului. Problemele comunităților locale se decid și se rezolvă la nivel local prin reprezentanții lor aleși prin vot direct – consilieri și primari, consiliul local și primarie. Astăzi, după alegerile locale, PNL are 1237 primării, UDMR 199 iar USR doar 45 ! Aceste cifre explică atitudinea USR și nu interesul față de o bună guvernare! Cu reprezentare aproape inexistentă în administrația locală, USR blocheză reformele și alocarea resurselor necesare acesteia. Programul Național de Dezvoltare Locală, PNDL numit Anghel Saligny, urmărește dezvoltarea investițiilor în

administrația locală în primul rând în mediul rural de care benificiază în primul rând agricultura. Ministrul Justitiei, Stelian Ion reprezentantul USR blochează procedura de aprobare a ordonanței de urgență de aprobare a PNDL, urmează destituirea firească, criza politică.

Să acuzi de furt întreaga administrație locală. dovadă de ignoranță a USR. Investițiile reprezintă sectorul cu cel mai complet cadru legislativ”, a declarat Iuliu Păcurariu.

Reprezentanții UDMR de la Cluj cred că USR PLUS nu va ieși de la guvernare.

„Părerea mea personală e că cei din USR PLUS nu vor ieși din coaliție, vor face tot posibilul să rămână. Și-au îngreunat situația singuri, am citit în presă că 80 de parlamentari USR au semnat acea moțiune. E o premieră ca un partid aflat la guvernare să semneze o moțiune de cenzură…”, a afirmat senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

„Ei, cei din USR PLUS au pornit această criză, care este falsă…Încearcă să își promoveze imaginea, dar s-au ales cu un ministru demis. Nu pot să spun cum se va încheia, ori fac doar un pic de gălăgie, ori vor ieși de la guvernare”, a declarat, la rândul său, deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Ambiții politice românești

Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, punctează, dincolo de toată această gâlceavă a momentului, un aspect foarte important și anume că în România, coalițiile sunt condamnate să se năruie, întrucât nu se bazează pe programe și interese armonizate, ci pe jocuri de influență între rețele de putere. 

PNL, ca și, de altfel, PSD, sunt partide care au practicat de ani buni separația dintre programul electoral și programul de guvernare, pe de o parte, respectiv acțiunea guvernamentală, pe de altă parte, de parcă acestea nu ar face parte dintr-un tot unitar, dintr-un contract cu cetățenii care au legitimat prin vot partidele în cauză. De aceea, apar modificări bruște de strategie, programe de tip PNDL 3 „Anghel Saligny”, alte politici și măsuri care nu apăreau în niciun program electoral, dar a căror „necesitate” este descoperită în exercițiul actului guvernării. Guvernare care pare, deci, din ce în ce mai mult destinată unor grupuri de interese vocale și influente, grupuri care fac agenda publică”, spune Sergiu Mișcoiu.

În opinia sa, actuala criză a coalițieei guvernamentale se datorează în proporție covârșitoare ambiției politice a premierului Cîțu de a conduce PNL și reflectă maniera inconsistentă în care funcționează viața politică românească. „Sacrificarea coaliției pentru a permite unui reprezentant PNL să exerseze prin interimat funcția de Ministru al Justiției în vederea avizării acestui program PNDL 3 și  a gestionării concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere în parchete dovedește faptul că a mai fost depășit un prag al impunității politico-electorale. În România, coalițiile sunt condamnate să se năruie, întrucât nu se bazează pe programe și interese armonizate, ci pe jocuri de influență între rețele de putere. 

În aceste condiții, USR PLUS, care este încă neexperimentat în combinațiile specifice jocurilor politice de coaliție, persistă în apărarea (uneori neconvingătoare și stângace) unor idei și angajamente, spre mirarea concertată a UDMR, PNL și PSD. „Intrusul” USR PLUS nu poate de acum decât fie să părăsească definitiv guvernarea, fie să revină  într-o coaliție în care raporturile de forță sunt de acum net în favoarea premierului Cîțu. Forțarea plecării acestuia printr-o demisie colectivă a miniștrilor USR PLUS este, pe termen foarte scurt, singura soluție care poate antrena zădărnicirea planurilor premierului, inclusiv la Congresul PNL”, mai afirmă Sergiu Mișcoiu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut