Criză majoră în coaliția de guvernare – USR-PLUS și PNL, „în divorț”

Poziția USR-PLUS față de premierul Florin Cîțu nu se schimbă, după ce acesta l-a revocat pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății. Reprezentanţii alianţei au transmis, ieri, că nu mai au încredere în prim-ministrul României, și nu se mai poate face nimic în acest sens. În același timp, liderii USR PLUS doresc în continuare o şedinţă a coaliţiei în care să se discute despre „a găsi o soluţie alternativă” la premierul Florin Cîţu.

Tot ieri, PSD a cerut o intervenție a președintelui Klaus Iohannis în criza politică, în timp de UDMR așteaptă o soluție pragmatică, din partea USR-PLUS. Politicienii clujeni, de la putere și din opoziție, trag și ei un semnal de alarmă în ce privește impasul în care ne aflăm.

„Este vorba despre pierderea susținerii din partea USR-PLUS pentru premierul Cîțu din cauza modului în care acesta a procedat cu demiterea ministrului Vlad Voiculescu. Practic, premierul a luat această decizie în mod unilateral fără o consultare prealabilă cu partenerii de coaliție, punandu-ne în fața faptului împlinit. Nimeni nu contestă dreptul primului-ministru de a avea nemulțumiri privind un anumit ministru, dar în momentul în care apare o astfel de situație eă trebuie discutată ăi clarificata în coaliție, nu se pot lua decizii prin politica faptului implinit. Din acest motiv alianța USR-PLUS nu mai are încredere în premierul Cîțu. Miniștrii USR-PLUS au participat la sedința de guvern de astăzi (n.red-joi) pentru că erau chestiuni importante pe agendă, legate de combaterea pandemiei de COVID 19 și nu dorim blocarea activității guvernului în această perioadă critică, insa i-au transmis direct premierului că nu mai are încrederea și sprijinul USR PLUS. Așteptăm sedința coaliției pentru a găsi o formulă de continuare a guvernarii”, a declarat senatorul USR-PLUS de Cluj, Cristian Bordei.

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, care recent cerea public demisia sau demiterea lui Vlad Voiculescu de la Sănătate, consideră că reprezentanții alianței USR-PLUS au reacționat emoțional.

“Cred că reacțiile recente ale colegilor de la USR-PLUS au fost emoționale. Sunt convins că actuala coaliție va merge mai departe după ce partidele care o compun vor discuta cu maturitate și mult calm. Nu există divergențe de fond între programele partidelor din coaliție din moment ce toate aceste partide sunt semnatare ale Programului de Guvernare. România are nevoie de un Guvern stabil și eficient, în special pe fondul gravelor probleme din Sănătate”, a declarat deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

„Îmi doresc să cred că există oameni de stat în USR-PLUS care să înțeleagă că nu este momentul pentru o criză politică. Numirea unui ministru al sănătății de către USR-PLUS ar pune capăt situației. Nu vreau să cred că există un singur specialist în sănătate în cele două partide, USR și PLUS. Cât despre declarația domnului Barna, PNL și-a afirmat susținerea în mod public pentru premierul Florin Cîțu”, a declarat și deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

UDMR, în sprijinul lui Cîțu

Senatorul clujean UDMR de Cluj, Laszlo Attila, consideră că Ministerul Sănătății ar trebui să rămână în continuare la USR-PLUS și că persoana care va prelua conducerea la Sănătate ar trebui să aibă studii medicale.

„Sperăm ca cei din USR-PLUS să ia o decizie (n.red- în ce privește situația de la Ministerul Sănătății) și să aleagă varianta cea mai pragmatică pentru detensionarea situației actuale. Această coaliție politică s-a înfăptuit în jurul unui program, nu al unei persoane, Pe de altă parte, nu avem niciun motiv să nu îl susținem pe premierul Cîțu, a condus foarte responsabil acest guvern și a dat dovadă de înelegere în multe situații”, a declarat senatorul UDMR Laszlo Attila.

Reverberațiile conflisctului se resimt și la nivelul administrațiilor locale

Reprezentanții opoziției atrag atenția că este necesar ca actuala guvernare să își schimbe strategia.

„Privind dinamica  actuală din interiorul Guvernului, lupta pentru putere și jocurile politice, din păcate, continuă. În mod ideal este necesar ca actuala guvernare să își schimbe strategia, căci pe cei de la putere nu îi va salva opoziția. Va trebui să se salveze singuri prin modul în care gestionează situațiile de criză, precum pandemia și să deschidă un dialog transparent cu cetățenii și opoziția pentru a lua cele mai bune decizii.

Deși suntem creditați ca singura alternativă la guvernare, PSD nu va intra la guvernare în orice condiție și nu se află în concurs sau război cu nici un alt partid.

PSD își face datoria de partid aflat în opoziție, realizând permanent planuri și soluții pertinente, bazate pe nevoile cetățenilor, căci opoziția reprezintă vocea poporului, iar atenția noastră se îndreaptă către bunăstarea oamenilor.

Reverberațiile acestui conflict, din interiorul coaliției, se resimt și la nivelul administrațiilor locale. Clujul suferă datorită acestor tensiuni, în urma acestor lupte, însă,  pe plan local PSD Cluj continuă să realizeze proiecte pentru susținerea și dezvoltarea comunității locale și pentru a minimaliza, pe cât posibil, impactul real al jocurilor de putere asupra cetățenilor”, a declarat liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

„Partidele guvernamentale nu au dat dovadă de reponsabilitate întârziind atât de mult demisia fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. Această demitere nu este completă fără demiterea sau demisia celui care este cel mai vinovat de toate măsurile dictatoriale, de subminare a economiei naționale, a educației naționale, a drepturilor religioase, de deplasare șamd, adică a lui Raed Arafat. Bineînțeles, aceste demisii nu au nicio valoare fără anularea măsurilor ilogice, absurde, care subminează economia, sănătatea și drepturile fundamentale. Scandalurile care au loc între partidele arcului guvernamental arată că acestea acționează doar din punct de vedere politic, fără responsabilitate. Orice numire de tip politic pe funcția de ministru al Sănătății nu va fi acceptabilă de către noi. Un exemplu de acest fel ar fi numirea domnului Adrian Wiener, care în trecut s-a pronunțat de acord cu exterminarea persoanelor care se împotrivesc vaccinării. Pentru numirea pe funcția de ministru al Sănătății vom vota doar o persoană cu adevărat specializată în domeniul medical, capabilă și cu experiență în acest domeniu, fără încărcătură ideologică”, a declarat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Lupta orgoliilor în coaliție

După revocarea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătății, vicepremierul Dan Barna i-a reproșat premierului Florin Cîțu ca a făcut mai multe greșeli doar din orgoliu. El a susținut că prim-ministrul „a generat în mod gratuit o criză politică majoră, perfect evitabilă, pentru o victorie măruntă de orgoliu”.

„Florin Cîţu a decis să anunţe public demiterea unui ministru al USR PLUS în timp ce stăteam de vorbă despre variantele mature de soluţionare a diferendului. S-a pregătit din timp pentru o lovitură pe care şi-a dorit-o spectaculoasă, dar care s-a dovedit incredibil de imatură şi dăunătoare stabilităţii coaliţiei. Florin Cîţu a generat în mod gratuit o criză politică majoră, perfect evitabilă pentru o victorie măruntă de orgoliu. Prima condiţie a unui parteneriat e respectul. Pentru a primi respect trebuie să oferi respect. Astăzi asta nu s-a întâmplat”, a scris, miercuri seara, pe Facebook, Dan Barna.

El spune că prim-ministrul „ştia bine că avea în USR PLUS parteneri loiali”. „A verificat asta de zeci de ori în ultimele luni. Ştia că suntem corecţi, ştia că eu, personal, dar şi colegii mei, am căutat întotdeauna calea unui acord rezonabil. Ştia Florin Cîţu la fel de bine că eram la câteva birouri sau un telefon distanţă şi eram dispus să discut zile întregi dacă era nevoie pentru a păstra unitatea coaliţiei, pentru a rămâne concentraţi pe reforme, pentru a continua un efort pe care l-am început împreună”, arăta viceprim-ministrul.

Anca M. Colibășanu

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut