Cristian Balaj: Plec pentru un proiect important la CFR Cluj

Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, fostul arbitru internaţional Cristian Balaj, a declarat,cu ocazia retragerii sale din funcţie, că pleacă pentru un proiect important la CFR Cluj, acolo unde sunt „foarte multe lucruri de realizat”.


Balaj a menţionat însă că în decizia de a pleca de la ANAD a contat şi faptul că la începutul anului s-a pus în discuţie la nivelul Guvernului înlocuirea sa din funcţie. „Am decis să plec pentru că este un proiect important la CFR Cluj, sunt foarte multe lucruri de realizat acolo. Dar nu ascund faptul că la ANAD am rămas un pic dezamăgit de faptul că la începutul anului s-a discutat să fiu schimbat din funcţie. Consideram că nu merit să trăiesc aşa ceva ştiind câte eforturi am făcut şi ce am realizat pentru Agenţia Naţională Anti-Doping. Într-un final cei din Guvern au apreciat realizările mele din această instituţie… Nu am plecat acum două luni de la ANAD pentru că am dorit să mă asigur că Agenţia rămâne conformă regulilor WADA”, a spus Balaj, care va prelua funcţia de preşedinte al campioanei României.

Dorit de Dan Petrescu
Fostul arbitru a menţionat că antrenorul Dan Petrescu a insistat ca el să vină la CFR Cluj: „Eu nu am încercat să îi conving pe cei de la CFR Cluj, poate că ceea ce am făcut eu în această perioadă a vieţii mele i-a făcut să fie convinşi că eu sunt persoana nimerită. Iniţial răspunsul meu a fost nu. Dar cei de la CFR Cluj au decis să mă aştepte şi într-un final am acceptat sub condiţia să las lucrurile într-un stadiu în care să nu pun în pericol Agenţia. Am vorbit cu Dan Petrescu, el a fost una dintre persoanele care au insistat să vin la Cluj. Alături de o altă persoană din fotbalul românesc, un impresar mai exact. Nu mai ţin minte dacă l-am arbitrat pe Dan Petrescu, dar ca antrenor am descoperit în aceste zile că este un profesionist desăvârşit”.
Întrebat dacă Dănuţ Coman, preşedintele divizionarei secunde FC Hermannstadt, ar putea fi cooptat în conducerea clubului CFR Cluj, Balaj a răspuns: „Am văzut ceva în presă, dar organigrama clubului are doar un singur preşedinte. Eu aş aprecia orice persoană care vine să ajute clubul, mai ales că Dani Coman este un om de fotbal care a demonstrat”.
Cristian Balaj a menţionat că mandatul său de 2 ani şi 10 luni a fost unul de recredibilizare a Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

Peste 340 de meciuri arbitrate în Liga I
Cariera de arbitru a
lui Cristian Balaj a debutat în 1994, iar în Liga I a condus pentru prima oară în anul 2000 meciul dintre Steaua Bucureşti – FC Braşov. Până la finele carierei, a condus peste 340 de meciuri în Liga I şi deţine recordul celor mai multe finale de Cupa României arbitrate – patru. El a devenit arbitru FIFA în 2003. Doi ani mai târziu a arbitrat în Cupa UEFA (actualmente Europa League), iar în 2010 a debutat în UEFA Champions League. A arbitrat echipe precum AC Milan, FC Barcelona, AS Monaco, Borussia Dortmund, în meciuri de Champions League şi Europa League. A oficiat jocuri de calificare atât pentru Cupe Mondiale, cât şi pentru Campionate Europene, fluierând reprezentative precum Germania, Polonia şi Cehia. A oficiat la turnee finale de EURO pentru categoriile de vârstă Under-17 şi Under-19.
În 2001, Balaj a cucerit pentru prima dată premiul de cel mai bun arbitru din România, atât din partea Federaţiei Române de Fotbal (prin intermediul Comisiei Centrale a Arbitrilor), cât şi într-o gală organizată de Clubul Sportiv al Jurnaliştilor. De atunci a fost nominalizat la acest titlu de diverse foruri (inclusiv de Comisia Centrală a Arbitrilor) în fiecare an, fiind arbitrul român cu cele mai multe astfel de titluri în palmares. A arbitrat ultima oară în decembrie 2016, la un meci din Liga I dintre echipele Gaz Metan Mediaş şi Astra Giurgiu. La Gala Fotbalului Românesc din 2018, i-a fost decernat Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate în arbitraj.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut