Creștere economică surprinzătoare în România. Ne folosește la ceva?

Economia României a crescut cu 5,2% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul consemnat a fost de 6,5%, arată datele Institutului Național de Statistică.

Conform Eurostat, Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a înregistrat o creştere de 0,4% în primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul precedent, iar România a avut cea mai mare creştere economică din UE, cu un avans de 5,2%.

Asociația profesioniștilor în investiții CFA Romania apreciază că această creștere este este peste aşteptări, deoarece existau chiar anticipaţii de recesiune tehnică în România, și consideră că acest lucru s-a văzut deja în consum. Totuși, se pare că CFA nu pune creșterea consumului pe seama majorării prețurilor, ceea ar putea însemna că cifra de afaceri din comerț s-a majorat nu datorită creșterii volumului vânzărilor ci a avansului prețurilor, cu consecințele de rigoare pentru populație, care a cumpăprat mai puțin, dar a plătit mai mult.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut