Creditele ipotecare continuă să se scumpească

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la sfârșitul acestei săptămâni până la nivelul de 6,28% pe an, de la 6,16% pe an vinerea trecută.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 6,15% pe an de la 6,01% pe an la sfârșitul săptămânii trecute. Conform informaţiilor prezentate de Banca Naţională a României, un nivel ceva mai ridicat, de 6,16% pe an, a fost înregistrat doar în 5 decembrie 2012. La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era la nivelul de 3,02% pe an.

Și indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, s-a majorat 6,47% pe an, de la 6,45% pe an, anterior.
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV din 2021, a rămas la același nivel de săptămâna trecută, de 1,86% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

Reamintim că, în formularul de cerere de pe site-ul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) www.csalb.ro, a fost adăugată opțiunea de înlocuire a indicelui ROBOR cu IRCC pentru cei care completează online o solicitare de negociere cu banca.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut