Craii Măgurii au lansat al lV–lea CD

După aproape un deceniu de activitate, Grupul vocal bărbătesc Craii Măgurii din Bucea au reușit să-și îmbogățească zestrea artistică cu încă un CD, care a fost lansat în sala de evenimente a Protopopiatului Ortodox Român din Huedin.

Frumosul eveniment a coincis cu Sărbătoarea Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, care a urmat slujbei religioase și Parastasului de pomenire a celor 37 de eroi ai satului Bucea căzuți în cele două Războaie Mondiale, în al căror semn de aleasă aducere aminte și recunoștință, s-au depus mai multe coroane de flori la Monumentul Eroilor, flancat de două tunuri în centrul localității. Craii Măgurii a devenit un viguros grup bărbătesc format din localnici de diferite profesii și vârste, care s-a structurat într-o formație corală prin tenacitatea preacuviosului preot Mircea Dejeu, ce slujește în această comunitate de 43 de ani, timp în care a inițiat și realizat importante proiecte ce fac din Bucea un sat de o rară frumusețe în această poartă vestică a Transilvaniei.

Locația lansării a fost determinată de conținutul acestui nou CD, intitulat ,,Iartă-mă’’, care conține pricesne și cântece religioase, în număr de 16, între care amintim: Sfinte Dumnezeule, Blândul Păstor, Iisuse, fiul meu iubit, Cruce Sfântă părăsită, Iartă – mă, Hristos a înviat, Lacrimi mari îmi curg pe față, La umbra Crucii Tale și altele, dar toate pentru liniștea sufletului nostru.

Așa cum menționa în deschiderea lansării prof. Mădălin Lung, și în final, protopopul Huedinului, Dan Ionuț Lupuțan, corul dă valoare culturii noastre tradiționale, combate manelismul și poluarea scenică a ultimilor ani.

În prezența unui numeros public, a multor preoți, a primarului comunei Negreni, Dorin Manea, corul a interpretat șase din piesele SD – ului, apoi a urmat un inter-mezzo de muzică populară asigurată de soții Adina și Cristian Haș. Apoi, Grupul coral Craii Măgurii au cinstit Ziua Eroilor, și cu ce putea să înceapă mai bine acest onor decât cu Imnul Eroilor. Apoi, aplauzele au fost oferite interpreților pentru piesele: Șoim Român, Măi române, sună goarna, Transilvanie frumoasă, Treceți batalioane Carpații și Imnul satului Bucea. De altfel, trebuie apreciat faptul ca Bucea are Imn, Drapel și Stemă, are Casă de cultură și un interesant Muzeu al satului, ambele născute prin strădania preotului Mircea Dejeu.

Pe lângă mulțumirile adresate de preot gazdei, participanților și ai lui coriști, a făcut o prezentare a drumului parcurs de Craii Măgurii în cei aproape 10 ani de activitate. Astfel am putut nota că el urmează corului de 30 de localnici condus de regretatul învățător și primar, Valer But, care s-a stins într-un tragic accident de circulație, și o dată cu el și formația corală s-a destrămat.

Așadar, în 2013 au început repetițiile pentru un concert de colinde dedicat Crăciunului, și cum vocile au fost ușor armonizate, au și debutat la un spectacol organizat de Hora TV. Si cum debutul și repertoriul au fost validate de specialiștii din domeniu și de public, în 2016 au scos primul SD: intitulat ,, Pogorât-a – Pogorât’’. În anul următor au scos al doilea SD ,,Cântece de petrecere, uliță și cătănie’’, iar în 2018, scot al treilea disc cu cântece patriotice ,,Măi române, sună goarna’’ dedicat Centenarului Marii Uniri.

Craii Măgurii, sublinia părintele protopop, Dan Ionuț Lupuțan, este o mândrie a Bucei, a județului și al țării, și nu a greșit deoarece acest cor bărbătesc a participat la mai multe festivaluri regionale, naționale și internaționale, de unde are deja câteva diplome și trofie în vitrină. În acest cadru sărbătoresc, protopopul Huedinului a înmânat preotului Mircea Dejeu Diploma comemorativă ,, Centenarul alegerii și instalării părintelui martir Aurel Munteanu, ca protopop ortodox român al Huedinului – 1923 – 2023.

În finalul acestui reportaj mai menționez faptul că în acest sat plin de istorie și frumusețe naturală de pe Crișul repede, la 1 iulie va fi lansată Monografia localității în 700 de pagini și 525 de imagini alb și color, intitulată ,, Satul de la poalele veșniciei’’. Lucrare, este oarecum prefațată de un reușit pliant color publicat în limbile română, franceză și engleză, și care ne desfată privirile cu peisagistica mirifică a zonei de interferență a celor trei județe, Cluj, Sălaj și Bihor, dar și o parte din sudoarea creativă a generațiilor trecute și prezente.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut