Crăciunul protestelor sindicale

Anul se încheie cu o serie de revendicări și proteste ale sindicaliștilor, după cel al ceferiștilor de la începutul acestei săptămâni fiind anunțate deja proteste ale angajaților din poliție, penitenciare și ale militarilor rezerviști, precum și ale angajaților din sistemul sanitar, care vor declanșa o grevă japoneză.

Federaţia Sanitas a anunțat că va declanşa o grevă japoneză și joi vor picheta Guvernul, acțiune la care vor participa și 9 sindicaliști din Cluj. Însă lucrile s-ar putea să ia amploare, unii angajați fiind tentați să-și întrerupă activitatea. ”Sperăm ca în al 12-lea ceas să-i obligăm pe guvernanți să aplice legea, o lege care a fost dată tot de PSD și care, iată, acum nu o respectă. Nu ne dorim să întrerupem activitatea în spitale, dar am ajuns și noi la capătul răbdării. Din păcate am primit semnale că unii dintre angajați vor să-și întrerupă activitatea.”, spune Ovidiu Bota, președinte Federației Sanitas Cluj. El afirmă că a trmis un memoriu prefectului de Cluj, dar nu crede că acest demers va duce la rezolvarea solicitărilor sindicaliștilor.

Însă, să vedem care sunt nemulțumirile angajaților din sistemul sanitar.

Majorări salariale doar pentru unii

Legea 153 a salarizării unitare prevede trepte de creștere a salariilor pentru toate categoriile de personal din sistemul sanitar și cel de asistență socială. Însă, din nou a apărut o Ordonanță, care a blocat aceste majoprări, așa cum s-a întâmplat și în 2019. Prin recenta Ordonanță ”trenuleț” aceste majorări nu au fost acordate în totalitate pentru mai multe categorii de personal, cum ar fi infirmieri, îngrijitori sau brancardieri, care au primit majorări de numai 1/4 din diferenţa salariului de bază pe anul 2022 faţă de salariul de bază actual. Pe de altă parte personalul TESA nu a beneficiat de nici o majorare. Aceasta se întâmplă deși noul Guvern a anunțat încă de la investire că va rezolva aceste inechități.” spune Ovidiu Bota.

Sindicaliștii mai sesizează că urmează majorarea salariului minim pe economie, ceea ce ar putea duce la situația în care, dacă se fac angajări, personalul nou să fie retribuit cu un salariu de bază superior celui primit de personalul existent. Conform liderului sindical, în prezent, un îngrijitor are un salariu de bază net de circa 2.000 lei, la care se adaugă și sporuri specifice.

Sporuri salariale la nivelul din 2018

Nemulțumiri există și privind acordarea sporurilor. ”Sporurile salariale se aplică la nivelul salariului din 2018, deși ne aflăm în 2021. La fel se face și plata orelor de gardă, tot la nivelul anului 2018. Există foarte multe discrepanțe privind salarizarea”, afirmă liderul sindical.

Să spunem că sporurile reprezintă o componentă semnificativă a veniturilor personalului sanitar, putând varia între 5% și 85% din salariu, în funcție de categoria unității sanitare.

Fără salarii în centrele de vaccinare

O altă problemă o reprezintă întârzierile la plata salariilor în unele centre de vaccinare. ”Există centre de vaccinare unde ultimul salariu a fost primit în octombrie. Este adevărat că sunt unele primării, cum este cea din Florești, care au făcut eforturi și au reușit să achite aceste salarii, urmând să-și recupereze ulterior banii de la Ministerul Sănătății. Dar sunt multe altele care nu au putut face asta. Avem colegi care lucrează doar în centrele de vacinare, vă dați seama în ce situație se află.”, spune Ovidiu Bota.

Sute de zile de concediu neacordate

Dar sindicaliștii mai au și alte nemulțumiri. ”Avem colegi care au chiar și 180 de zile de concediu neefectuate, pentru că a fost emisă o ordonanță în care s-a prevăzut că nu poate fi acordat concediu de odihnă în timpul pandemiei. De asemenea, există oameni care au efectuat suste de ore suplimentare, care ar trebui compensate prin zile libere, ce nu pot fi acordate din același motiv.” mai spune liderul sindical.

Reamintim că protestele din sistem au fost anunțate chiar de luni, după ce reprezentanţii Sanitas au discutat cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Muncii, Constantin Budăi, şi şeful cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, pe tema Legii salarizării. Sindicaliştii susțin că Guvernul a solicitat un răgaz de 120 de zile, timp în care să întocmească un nou calendar pentru aplicarea integrală a Legii 153.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut