Cost uriaș pentru electrificarea căii ferate Cluj-Napoca – Poieni

Compania Naţională de Căi Ferate a lansat o licitație în care alocă peste 3 miliarde lei pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor de modernizare și electrificare pe secţiunile Cluj – Aghireş (lotul 1) şi Aghireş – Poieni (lotul 2).

Licitaţia este pentru un două secțiuni din proiectul „Electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor”, care prevede vederea creşterii vitezei de circulaţie la 160 km/h la trenurile de călători, respectiv la 120 km/h la trenurile de marfă, pe o distanță totală de 166,2 km, pentru creşterea numărului de pasageri şi a volumului de mărfuri transportate. Se mai are în vedere modernizarea staţiilor, inclusiv haltele de mişcare, modernizarea clădirilor staţiilor de călători, inclusiv construirea de pasarele şi/sau tuneluri pietonale, ridicarea nivelului peroanelor în conformitate cu standardele europene, modernizare poduri și podeţe, repararea sistemului de drenaj, îmbunătăţirea terasamentelor, facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi, montarea de panouri fonoabsorbante şi/sau soluţii alternative de reducere a zgomotului, construcţia drumurilor de întreţinere de-a lungul căii ferate, modernizarea instalaţiilor de electrificare, instalaţii noi de centralizare electronică în staţii, introducerea sistemului de siguranţă ERTMS și modernizarea echipamentului de telecomunicaţii.

Valoarea totală a contractelor este de 2,978 miliarde lei, fără TVA, din care 1,505 miliarde lei – pentru lotul 1 Cluj – Aghireş, respectiv 1,473 miliarde lei – pentru lotul 2 Aghireş – Poieni. Finanţarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Durata de implementare a proiectului este de 102 luni pentru fiecare contract – 6 luni pentru proiectare, 36 luni pentru execuţia lucrărilor, 60 luni perioada de garanţie.
Termenul-limită pentru primirea ofertelor este 14 februarie 2022, iar deschiderea acestora este programată în aceeaşi zi, la ora 15. Anunţul de participare la procedurile licitaţiilor deschise şi documentaţiile de atribuire sunt disponibile în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP), la adresa www.e-licitatie.ro.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut