Copiii din Turda vor să intre în Guinness World Records

Timp de trei zile, în perioada 26-28 mai 2023 are loc la Turda Festivalul Incluziunii Sociale și a Toleranței ce are ca scop promovarea coeziunii sociale și a diversității în orașul nostru. Evenimentul este organizat de Fundația Caritabilă „Sfântul Daniel” Turda, în parteneriat cu Primăria Municipiului Turda, prin Direcția de Asistență Socială Turda.

Festivalul Toleranței și Promovării Incluziunii Sociale reprezintă un eveniment deosebit de important pentru comunitatea din Turda, având un rol semnificativ în conștientizarea cu privire la necesitatea garantării condițiilor favorabile pentru incluziunea socială activă și eliminarea discriminării în comunitate.

În cadrul festivalului vor fi prezentate spectacole artistice susținute de artiști și ansambluri folclorice, spectacole de teatru, expoziții de artă, ateliere de creație pentru adulți și copii, ateliere meșteșugărești, exerciții de informare și cunoaștere, ring sportiv și activități pentru copii. Pe lângă aceste evenimente cultural-artistice, festivalul va găzdui și mese rotunde și workshopuri cu profesioniști din domenii sociale, educaționale și antreprenoriale, unde se vor dezbate teme relevante pentru dezvoltarea unei comunități incluzive.

Festivalul va debuta vineri la ora 17 în Parcul Central cu un spectacol de dansuri susținut de Clubul Dans Sportiv Potaissa Turda, Ansamblul de dansuri Potaissa Turda, Ansamblul de dansuri Búzakalász – Búzakoszorú – Târgu Mureș, Ansamblul de dansuri  Măgureanul – Măgura Ilvei, județul Bistrița Năsăud, Ansamblul comunității Rome Turda, Solist viorist Ferencz David Constantin și orchestrație Romani  Ferencz Constantin. De la ora 19 este programată proiecția filmului documentar „Turda – Orașul sării – o confluență de tradiții și etnii” la Casa Colecțiilor.

Sâmbătă, copiii romi din comunitatea turdeană vor realiza alături de ceilalți copii o pictură pe o suprafață de 50 m lungime x 1,07 m lățime cu care doresc să intre în Guinness World Records.

De la ora 15 în Parcul Central vor fi organizate expoziții și ateliere de fierărie, tâmplărie, ceramică și roata olarului,
Cei mai pricepuți meșteșugari romi vor expune obiecte de artizanat proprii, costume tradiționale rome și vor realiza pe tot parcursul evenimentului demonstrații de lucru.

De la ora 17 este programat un spectacol prin care se dorește promovarea interculturalității și a toleranței interetnice prin cântec dansuri, muzică și obiceiuri. În cadrul spectacolului vor evalua Ansamblul folcloric „Datina Turdeană”, Ansamblul Jucu Someșan și Solist Romanii Peter Romeo.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut