Copiii care se nasc cu malformații cardiace, operați și la Cluj-Napoca

Copiii care se nasc cu malformații cardiace vor fi operați în România, fără a fi necesar transferul lor în unități sanitare din alte țări, ca urmare a unui Acord de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătății, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia și Asociația Inima Copiilor din România.

„Prof. univ dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a solicitat începerea demersurilor necesare pentru prelungirea Acordului de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătății, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia și Asociația Inima Copiilor din România, în cadrul unei întâlniri cu repezentantii părții italiene, coordonatorii și personalul medical din unitățile sanitare implicate din Romania, care a avut loc marți, 25 ianuarie 2022, la Ministerul Sănătății. Programul de cooperare, care a început în anul 2013 și se incheie în 31 iulie 2022, are două componente, una în care echipe de medici italieni și români operează copiii cu malformații congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România și cealaltă, de pregatire profesională în Italia a personalului medical din țara noastră în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice. Intervențiile sunt realizate în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” și în centrele din Iași, Cluj-Napoca și Timișoara” – informează Ministerul Sănătății.

Conform sursei citate, din anul 2013 și până în prezent au fost realizate 1.462 de intervenții în cadrul programului de cooperare.

În România, aproximativ 2500-3000 de copii se nasc anual cu probleme cardiace.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut