Convocare cu repetiție a PNL și UDMR la negocieri – noi calcule

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, le-a transmis liderilor PNL şi UDMR că pentru USR nu există o altă formulă de construcţie majoritară în Parlament la care să participe decât cea cu cele două formațiuni politice şi susţinerea grupului minorităţilor.

Discuțiile pentru formarea unui nou guvern continuă și în perioada următoare, iar acum se fac calcule. Urmează o nouă rundă de negocieri.

Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, subliniază că încă din momentul desemnării lui Dacian Cioloș ca premier, era evident că dorința președintelui Klaus Iohannis era ca acesta să eșueze în formarea unui nou guvern, întrucât nimeni nu se îndoia de faptul că șeful USR nu beneficiază de susținerea PNL.

Din păcate, USR a picat în capcana de a nominaliza un candidat la postul de premier, fiind singura formațiune care a făcut acest lucru, ceea ce i-a permis președintelui să scutească o altă persoană publică de penibilul acestui joc pierdut din start, expunându-l pe principalul adversar al PNL pe culoarul de centru-dreapta la un exercițiu politic fără orizont.

Tot ceea ce se întâmplă nu este surprinzător, domnul Cioloș încearcă coagularea unei majorități știind însă că nu are sorți de izbândă. Trebuie totuși să încerce, iar convocarea cu repetiție a PNL și UDMR la negocieri e menită să sublinieze atașamentul USR pentru această coaliție”, spune Sergiu Mișcoiu.

El atrage atenția asupra unei posibile surprize.

Adevărată surpriză ar fi ca, după eșecul probabil al celei de-a doua runde de negocieri cu PNL și UDMR, domnul Cioloș să se adreseze în mod direct PSD și să încerce formarea unei coaliții cu principalul partid de opoziție, coaliție căreia UDMR nu va avea nicio reținere serioasă să i se alăture. PSD, un partid care depinde de accesul la putere, și care nu poate rămâne fără scindări încă trei ani în opoziție, poate negocia participarea la un asemenea guvern dacă va avea majoritatea miniștrilor și președinția Camerei Deputaților, vacantată prin demisia lui Ludovic Orban. USR nu pare însă gata să facă un asemenea pas, deoarece acesta e văzut de majoritatea membrilor săi ca fiind un compromis mai mare decât o guvernare cu PNL”, mai afirmă Sergiu Mișcoiu.

Și totuși, mai punctează el, dacă s-ar forma o asemenea coaliție USR-PSD-UDMR, „PNL ar suferi pe termen scurt și mediu o hemoragie de primari și probabil chiar de parlamentari și va fi măcinat de tendințe centrifuge, însă ar avea de câștigat substanțial pe termen lung, întrucât ar rămâne marea forță de opoziție, iar USR ar plăti polița mare a guvernării”. 

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut