Controlul ANAF la persoane fizice

Lucian Heiuș, președintele ANAF a precizat modalitatea în care vor fi făcute controalele instituției la persoanele fizice.

„Avem această analiză de risc. O vom face și pe 2020 și pe 2021. (…) Apar aceste diferențe între ceea ce tu ai cheltuit, ți-au crescut conturile într-un an: mergem pe perioada de 5 ani cum îmi permite legea. Pe fiecare an în parte facem acea diferență între ceea ce estimăm noi că tu ai ca și venit, scădem din ceea ce ai declarat că ai avut ca venit și ai plătit impozit, iar diferența este un venit pentru care nu ai plătit niciun impozit. Îți calculăm 16% și accesoriile respective. Cumulăm pe cei 5 ani și rezultă o sumă totală pe care tu trebuie să o achiți.”, a declarat președintele ANAF, Lucian Heiuș (foto).

Durata maximă a controlului este de 270 de zile. Un asemenea control se poate termina undeva în 60 de zile. Persoana în cauză va primi un aviz de inspecție, în care va fi atenționat că începe o acțiune de control. „I se va da un număr de telefon, echipa de care va fi controlat, va lua legătura cu oamenii Fiscului. (…) Contribuabilul poate să-și ia un avocat, un contabil, este decizia lui. Dacă nu vin și evită să vină să justifice ceea ce noi am constatat, îi facem impunerea din oficiu și asta e. Dacă nu o contestă și nu merge cu ea în instanță, începem să-l executăm.(…) Dacă acea persoană acceptă, ea poate să justifice de unde are banii, stabilim suma totală, se emite o decizie cu baza și cu accesoriile și reiese suma respectivă”, a declarat șeful ANAF, care aprecizat și ce opțiuni au cei amendați: ”Să o achite și se închide. Viața merge mai departe. Nu o achită și are dreptul să facă contestație. Va fi soluționată de Direcția de soluționare a contestațiilor care este la Ministerul Finanțelor. În cazul în care îi va fi respinsă, are dreptul să meargă în instanță. (…) Dacă ANAF va avea dreptate, îi vom pune sechestru. Bineînțeles că va fi un sechestru asiguratoriu în timpul controlului. Dacă decizia noastră de impunere va deveni definitivă și nu va achita, îi vom vinde activele pe care le deține. Dacă va câștiga în instanță, asta e.”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut