Controale și sancțiuni la depozitele frigorifice de carne

O nouă acțiune de control realizată de inspectorii Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în depozite cu produse de origine animală, incclusiv din județul Cluj, s-a soldat cu aplicarea a 18 sancțiuni contravenționale pentru abateri de la legislația în vigoare.

La mijlocul acestei săptămâni inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au efectuat controale la unități de depozitare produse de origine animală cu temperatură controlată din județele Arad, Bihor, Sibiu, Cluj, Ilfov și București.

În total, au fost controlate 21 de depozite frigorifice, în care s-au descoperit mai multe nereguli, cum ar fi depozitare, manipulare, etichetare necorespunzătoare, fiind identificate și situații în care nu s-a putut efectua trasabilitatea produselor controlate, fapt pentru care s-a dispus retragerea acestora și dirijarea lor spre neutralizare.

Ca urmare a neconformităților constatate, au fost acordate 18 sancțiuni contravenționale în valoare de 380.000 de lei. De asemenea, au fost emise o ordonanță de suspendare a activității și o ordonanță de încetare a activității. În plus, au fost confiscate și dirijate spre neutalizare 14.633 de kg de produse de origine animală. ANSVSA precizează că, în timpul controalelor, au fost prelevate probe de carne pentru determinarea reziduurilor de antibiotice, Salmonella Enteritidis sau Typhimurium, enzimei HADH, care se deteriorează ca urmare a practicii incorecte de întrerupere a lanțului de frig prin decongelare/recongelare.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut