Controale pe râurile și văile din județul Cluj pentru identificarea factorilor care pot obtura scurgerile de apă

Angajați ai mai multor instituții, de la Prefectură și Garda de Mediu până la Sistemul de Gospodărire a Apelor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, au verificat starea a 104 sectoare de cursuri de apă din județul Cluj, dar și a șanțurilor și rigolelor în 43 de unități administrativ-teritoriale aflate în trei bazine hidrografice: Mureș, Someș și Crișuri.

Potrivit datelor obținute de Făclia de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj, acțiunile de control s-au desfășurat în perioada 20.05.2024 – 28.06.2024 și a vizat diminuarea pagubelor produse de inundații generate de revărsări ale cursurilor de apă sau din scurgeri de pe versanți. Totodată s-a urmărit verificarea modului în care au fost salubrizate cursurile de apă și au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele în localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari în județul Cluj.

Au fost verificare următoarele cursuri de apă din bazul hidrografic Someș: râul Râșca (Râșca, Mărcești, Dealu Mare); râul Beliș (Poiana Horea, Beliș); valea Borșa (Borșa, Borșa Cătun, Ciumfaia, Vultureni); râul Giula (Giula, Borșa); râul Someșul Mic (Apahida, Sânnicoară, Bonțida,Răscruci, mun. Cluj – Napoca, Florești, Gilău, Jucu de Mijloc, Gherla, Iclod, Livada, Fundătura); râul Fizeș (Fizeșu Gherlii, Țaga); valea Hosului (Săcălaia, Nicula, Bonț); râul Gădălin (Bonțida, Jucu de Sus); râul Lonea (Recea Cristur, Panticeu, Căprioara, Dăbâca); râul Nadăș (mun. Cluj-Napoca, Baciu, Mera); râul Mera; râul Valea Mare și aflulentul Sânpaul; valea Căpuș (Gilău, Mănăstireni); râul Someșul Rece (Someșu Rece, Măguri-Răcătău); valea Șoimeni (Babuțiu)(Șoimeni, Babuțiu); valea Boșorului (Florești, Tăuți); valea Feneș-Luna de Sus; valea Sanaslău-Florești; râul Șardului-Șardu; râul Feiurdeni (Feiurdeni); valea Tăușeni (Sic/Coastă); valea Legii-Geaca; valea Chiriș (Chiriș, Pălatca); valea Puini-Puini; râul Suatu; râul Orman (Orman, Livada); râul Lujerdiu (Fundătura); râul Sânmartin și valea Mărului-Iclod.

În bazinul hidrografic Mureș au fost verificate următoarele cursuri de apă: râul Arieș (Turda, Câmpia Turzii, Luna, Mihai Viteazu, Moldovenești; pârâul Racoșa-Câmpia Turzii; pârâul Odăi Beteag (Câmpia Turzii, Luna); râul Iara (Iara, Valea Ierii, Băișoara, Cerc, Caps, Măgura Ierii); pârâul Ierta(Băișoara, Muntele Băișorii, Stațiune Muntele Băișorii, Moara de Pădure); pârâul Valea Calului (Caps, Cerc); pârâul Șoimu (Valea Ierii, Caps, Cerc); pârâul Racilor (Turda, Feleac); pârâul Fâneața Vacilor-Turda; valea Tritul (Tritenii de Jos, Tritenii de Sus); valea Hășdate-Ciurila; pârâul Săliște-Săliște; pârâul Pruniș-Pruniș; pârâul Podeni; pârâul Săndulești (Săndulești, Copăceni).

În bazinul hidrografic Crișuri au fost verificate: Crișul Repede(oraș Huedin; valea Domoș(oraș Huedin); valea Săcuieu-Poieni; valea Drăganului-Poieni; valea Călata-Călata și valea Călățele.

În urma verificărilor făcute pe raza celor 43 de comune și orașe s-au dispus o o serie de măsuri. Patru dintre unitățile administrative au realizat doar parțial din lucrările prevăzute.

Un alt obiectiv a fost verificarea existenței unor depozite clandestine de deșeuri și de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă, precum şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor, care pot obtura scurgerile de apă, generând pagube cauzate de inundații. În urma verificărilor au fost identificate 7 zone critice.

Un alt obiectiv a vizat verificarea zonelor nesalubrizate de pe cursurile de apă unde s-au produs inundații în anul 2023 (inclusiv cele semnalate de autorități publice locale) și stadiul măsurilor și lucrărilor de remediere realizate:

În anul 2023 pe raza U.A.T. – ului Tritenii de Jos, s-au produs inundații din precipitații abundente, cu efectul revărsării cursului de apă în anumite zone ale localității. În zonele afectate au fost executate lucrări de decolmatare și recalibrare a albiei, pe secțiunile unde accesul a fost posibil, ponderea lucrărilor fiind realizată în proporție de 60%.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut