Controale la producătorii, importatorii și comercianții de băuturi. Amenzi uriașe pentru neînscriere în SGR

Garda Natională de Mediu (GNM) a anunțat că va efectua, în martie, un control la producătorii, importatorii și comercianții de produse care fac obiectul Sistemului de Garanție- Returnare (SGR).

Controlul va implica toate comisariatele județene ale GNM și îi va viza pe producătorii / importatorii și comercianții de băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, comercializate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1l și 3l). În conformitate cu prevederile HG 1074/2021, aceștia au obligația de a se înscrie în platforma SGR (returosgr.ro) până la 28 februarie 2023. Conform aceluiasi act normativ, nerespectarea termenului limită de înscriere în platformă se sancționează cu amendă între 20.000 și 40.000 de lei.

SGR reprezintă un sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 1, inclusiv. Produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele bde returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație. Înregistrarea obligatorie în baza de date a sistemului reprezintă etapa preliminară intrării în funcțiune a SGR, care va avea loc pe 30 noiembrie 2023.

Conform GNM, RetuRO pune la dispoziție un call center – 021 207 00 09 – număr cu tarif normal apelabil din orice rețea, disponibil de luni  până vineri între orele 9 -18, cu excepția sărbătorilor legale, pentru informații și suport privind înregistrarea în platforma SGR.

Reamintim că Guvernul României și-a asumat implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) pentru ambalajele de băuturi.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut