Controale la centrele rezidențiale de vârstnici, copii și persoane cu dizabilități din județul Cluj

Verificările în centrele rezidențiale de vârstnici, copii și persoane cu dizabilități au început, în județul Cluj, după ce premierul Marcel Ciolacu a solicitat ca acestea să se efectueze în toată țara.

Conform prefectului județului Cluj, Irina Munteanu, controalele în centrele rezidențiale se efectuează până la sfârșitul săptămânii.

„La nivelul județului Cluj, conform Ordinului de prefect întocmit azi-dimineață (n.red luni), la prima oră, au început controalele, sunt 87 de astfel de servicii, la nivelul județului Cluj. Controalele se efectuează după o programare, planificare clară pe zone, pe regiuni”, a declarat Irina Munteanu.

Din echipa mixtă care face aceste verificări fac parte DSP, ANSVSA, ITM, Protecția consumatorului, ISU, dar nu numai.

În ce prive;te zona Clujului, nu ar trebui să ne așteptăm la surprize, întrucât, până la sfârșitul lunii mai, unele din aceste instituții de control au mai efectuat astfel de acțiuni de verificare în centrele rezidențiale, iar problemele identificate nu au fost deosebite, nefiind vorba de cazuri de sistări de activitate. Duminică, premierul Marcel Ciolacu a anunţat, demararea unor controale urgente în toate centrele pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi.

„În primul rând, toate centrele pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi, de stat sau private, trebuie verificate şi reanalizate toate autorizaţiile. Termenul va fi unul foarte scurt, o săptămână, sub coordonarea prefecţilor”, a declarat prim-ministrul după o întâlnire de lucru cu mai mulţi miniştri şi şefi de instituţii, în urma anchetei privind cazul bătrânilor torturaţi în azile.

El a solicitat autorităţilor „toleranţă zero faţă de grupurile infracţionale care au jefuit aceste persoane total neajutorate” şi a anunţat că a stabilit, împreună cu ministrul Justiţiei, ca soluţionarea acestor cauze să fie prioritară.

„În al treilea rând, fac un apel către toate cultele din România, în primul rând către Biserica Ortodoxă, cât şi către ONG-urile care activează în domeniul social. Avem nevoie de implicarea dumneavoastră pe tot ce ţine de latura socială, asistenţă în primul rând pentru persoanele vulnerabile. Faptele petrecute în aceste azile ale groazei ne-au arătat o dezumanizare totală a unor persoane pe care eu nu le pot numi oameni”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a precizat că Ministerul Muncii va începe de luni discuţii cu toţi reprezentaţii cultelor şi cu ONG-urile, pentru acorduri privind implicarea în această activitate.

„Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulţime de instituţii de control care îşi pasează vina una alteia. Trebuie regândit tot sistemul, de la autorizare, monitorizare şi control, cine autorizează şi care sunt condiţiile de autorizare, cine monitorizează, ce monitorizează, intervale şi proceduri clare, cine verifică şi ce verifică. De aceea vreau să clarificăm acest sistem din punct de vedere legislativ astfel încât să nu mai existe portiţe pentru nimeni”, a mai spus Ciolacu.

În opinia sa, fiecare trebuie să-şi îndeplinească îndatoririle, cei care nu o fac trebuie să răspundă, „iar cine nu înţelege să-şi facă treaba să plece acasă”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la discuţiile de duminică au fost invitaţi să participe ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu, precum şi reprezentanţi ai ANSVSA, ANPC şi Inspecţiei Sanitare de Stat.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut