Consiliul județean află astăzi de la cine împrumută peste 75 de milioane de euro

Miercuri expiră termenul pentru depunerea ofertelor aferente licitației de emitere și vânzare de obligațiuni ale județului Cluj lansate de Consiliul județean. Ofertele pentru atribuirea contractului, depuse în plicuri închise vor fi deschise la ora 10. În aceeași zi, miercuri, la ora 12, Consiliul județean va anunța numele câștigătorului în cadrul unei conferințe de presă.

Consiliul județean a aprobat lansarea unei emisiuni de obligațiuni în valoare de 75,7 milioane de euro lei prin votul consilierilor exprimat în 22 decembrie 2022. Cea mai mare parte a sumei, aproape 40 de milioane de euro, va fi folosită pentru acoperirea unui credit acordat de BCR.

Este pentru prima dată când Consiliul Județean Cluj apelează la acest instrument alternativ de finanțare, banii urmând să fie folosiți la rambursarea unor credite, la finanțarea unor investiții de interes public local și cofinanțarea unor proiecte europene.

Întâmplător, anunțul Consiliului județean se suprapune cu informațiile potrivit cărora Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care interzice autorităților și instituțiilor publice să mai încheie contracte noi pentru achiziția de bunuri și servicii până la sfârșitul anului.

Consiliul județean Cluj a lansat oferta pentru atribuirea contractului de servicii financiare în legătură cu emiterea și vânzarea pe piața primară de obligațiuni în valoare de 75.700.000 de euro prin plasament privat la 11 octombrie 2023. În preambulul actului, se arată că instituția a aprobat prin Hotărârea nr. 249/2022 lansarea unei emisiuni de obligațiuni pentru realizarea obiectivelor de interes public local și refinanțarea datoriei publice, termenul contractual fiind de 10 ani. În sprijin, consiliul județean a apelat la serviciile unei companii de consultanță, VMB Partners, și a solicitat o evaluare a riscului de credit de la Fitch Ratings. Evaluarea celor de la Fitch din luna octombrie a acordat județului calificativul BBB-outlook stabil, ceea ce oferă perspectiva unor dobânzi moderate la obligațiuni.

În decembrie 2022, când s-a votat ca executivul județean să facă demersuri pentru a lansa emisiunea de obligațiuni, directorul general Cristina Șchiop a explicat că necesitatea rezultă din nevoia identificării de surse de finanțare pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri nerambursabile derulate de CJ. „Trebuie să suportăm din surse proprii cofinanțarea de 2% și cheltuielile neeligibile. Am analizat proiectul de buget al Clujului pentru 2023 și nu am identificat surse de finanțare”, a spus doamna Șchiop.

Consiliul Județean Cluj apelează în premieră la această metodă de a atrage fonduri, banii obținuți urmând să fie folosiți la rambursarea unor credite și la cofinanțarea unor proiecte europene. Din totalul de 379.200.000 lei (echivalent euro), suma de 229.200.000 lei va fi utilizată pentru rambursarea și închiderea a două credite contractate de la BCR și CEC.

Consiliul Județean Cluj a contractat în 2016 un credit de 37.533.334 de la CEC iar în 2020 un altul de 191.666.666 de lei de la BCR.

Reprezentantul companiei de consultanță asociată a explicat și el avantajele deschiderii unei emisiuni de obligațiuni.

„Soluția cea mai firească, la prima vedere, era obținerea unui nou credit bancar. Din nefericire, cele două credite existente păcătuiesc prin creșterea dobânzii din cauza ROBOR”, a afirmat Valentin Miron, director general VMB Partners.

În momentul contractării creditelor, ROBOR era de 2-3% și a ajuns la 8%.„Dobânzile au crescut foarte mult, astfel că din veniturile CJ abia se vor putea rambursa creditele existente, iar în acest context nicio bancă nu va credita instituția”, a mai menționat reprezentantul firmei de consultanță.

„Avantajul este că o perioadă relativ îndelungată, între 7 și 10 ani, nu se plătește decât dobânda, nu se plătește din capitalul împrumutat. Apoi, cu un an înainte de scadență se poate face o nouă emisiune”, a explicat expertul.

El a recomandat ca emisiunea să se facă în euro, deoarece dobânda este mai mică:„Eurobor este la 2 și ceva la sută. Chiar dacă va ajunge la 5-6%, tot nu e 8%, ca Robor”.

Proiectul a trecut cu 22 de voturi „pentru”, dar grupul USR din Consiliul Județean a cerut să se consemneze opoziția consilierilor săi și că răspunderea pentru împrumut revine celor care au votat „pentru”.

Lansarea de emisiuni de obligațiuni reprezintă procesul prin care o entitate, cum ar fi o corporație, guvern sau altă instituție, emite și pune în vânzare obligațiuni pentru a strânge capital. Obligațiunile sunt titluri de valoare pe termen lung, care reprezintă o datorie a emitentului față de investitori. Atunci când cineva cumpără o obligațiune, el sau ea acordă emitentului o sumă de bani, iar în schimb, emitentul promite să plătească dobânzi periodice investitorului și să restituie suma investită (valoarea nominală a obligațiunii) la scadența obligațiunii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut