Consilierii locali din Huedin decid azi dacă fac sau nu jocurile perfide ale lui Orban Viktor

Consilierii locali din Huedin se reunesc, miercuri, 31 august, în ședință ordinară, printre proiectele pe care le au de dezbătut aflându-se și cel privind preluarea în folosință gratuită a unui imobil aflat în proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal în care ar trebui să se desfășoare activități de educație preșcolară cu predare exclusiv în limba maghiară.

Practic, copiii maghiari din grădinițele mixte din oraș ar trebui să fie mutați într-o clădire nouă ce a fost construită cu fonduri de la Budapesta de către Eparhia Reformată de Ardeal, formându-se astfel o unitate de învățământ cu predare în limba maghiară, dar care va fi finanțată de statul român. Proiectul a fost pregătit pentru a fi aprobat în ședința din 12 august a.c., însă din cauza semnalelor trase de presă cu privire la faptul că un astfel de demers nu face decât să servească jocurilor perfide ale lui Orban Viktor în Transilvania, ședința de consiliu local programată pentru acea dată a fost revocată. Până acum doar PSD a anunțat că se opune adoptării acestui proiect, precizând că va susține finanțarea de la bugetul local a grădiniței nou construite, proprietatea Bisericii Reformate, dacă vor fi secții și clase cu predare și în Limba Română.C.P.

“Toți copiii sunt egali în fața bugetului local! Acesta este mesajul PSD transmis tuturor factorilor politici și Bisericii Reformate din Huedin de către președinta PSD-Huedin, doamna Oana Goga. Este un mesaj în acord cu cei trei piloni ai doctrinei social-democrate, protecție socială, învățământ, sănătate și care dă acces fără bariere segregaționiste sau de alt tip, tuturor locuitorilor Orașului Huedin la învățământ gratuit în limba maternă, asistență medicală gratuită și de calitate, precum și protecție socială adecvată, toate finanțate din bugetul național și local, bugete administrate cu parcimonie, nediscreționare și supuse presiunilor electorale.

Este o ideologie a Realismului Politic, modernă, adaptată necesităților actuale, care susține unitatea și diversitatea etnică, nu radicalizează și divizează populația, ci dimpotrivă tamponează și calmează derapajele aberante, extremiste, xenofobe ale clasei politice și diverșilor actori”, a transmis PSD Huedin. Potrivit surselor Făclia, și consilierii USR par să fie deciși să se opună proiectului din cauză că vizează un plan segregaționist pe criterii etnice.

Liberalii nu s-au pronunțat

PNL nu a anunțat cum se va poziționa vizavi de acest proiect. Proiectul pregătit pentru ședința din 12 august a.c. a fost inițiat de primarul Mircea Moroșan. Acesta a revocat ședința din acea dată iar acum proiectul a fost semnat de consilierii UDMR Fekete Buzas Maria, care deține și funcția de viceprimar al orașului, Antal Stefan și Schvarcz Tibor.

Practic, PNL Huedin și-a dat seama că un asemenea demers nu se înscrie în principiile și valorile europene și că nu face decât să servească ideologiei neofasciste și revizionist hibride promovate de Orban Viktor.

De altfel, edilul din Huedin Mircea Moroșan a transmis recent că potrivit atribuțiilor legale, primarul asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, a decretelor Preşedintelui României, a ordonanţelor şi hotărârilor Guvernului și a hotărârilor Consiliului Local. Or, în acest caz nu există niciun cadrul legal de preluare de către statul român, de data aceasta prin intermediul unei administrații publice locale, a unei investiții a Ungariei făcută pe teritoriul României, deoarece între cele două țări nu a fost semnat niciun acord în acest sens, lucru semnalat de însuși ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.

Precedent periculos

Dacă deliberativul din Huedin ar acceptat acest cadou otrăvit al Budapestei oferit prin Biserica Reformată s-ar creat un precedent extrem de periculos. Practic adoptarea unei hotărâri de preluarea a clădirii de către primărie pentru a fi finanțate apoi activități preșcolare exclusiv în limba maghiară ar legitima programul de investiții derulat de Ungaria în Transilvania. Într-o astfel de situație, Budapesta ar putea invoca faptul că nu e nevoie de niciun acord cu România pentru a-și derula finanțările în Ardeal deoarece deja autoritățile locale din țara noastră au acceptat până acum proiecte realizate cu fonduri de la statul ungar, ceea ce înseamnă o acceptare tacită a investițiilor.

Anna Horvat întră în joc de ziua Diktatului de la Viena

Un reprezentant al UDMR condamnat definitiv pentru fapte de corupție, s-a dus marți, 30 august, (ziua în care România comemorează Diktatul de la Viena și începutul terorii horthyste din Ardeal din toamna anului 1940), la Huedin să negocieze preluarea clădirii construită cu fonduri de la Budapesta și care a fost gândită pentru a fi mutați copiii maghiari din grădinițele mixte din oraș. Vicepreședintele executiv al UDMR pe probleme de administrație publică, Anna Horvath, a avut o întâlnire cu aleșii locali din oraș pentru a-i convinge cu privire la necesitatea preluării în regim de comodat de către Consiliul local al orașului a clădirii edificată în cadrul programului Ungariei de construire de școli și grădinițe în Transilvania și care stă sub semnul ideologiei de tip neofascist și neorevizionist-hibrid pe care liderul FIDESZ, Orban Viktor o promovează pentru prevenirea amestecului de rase.

Făclia a contactat-o pe Anna Horvath să afle cu ce mandat se întâlnește cu consilierii din Huedin. Mai exact dacă va propune ca predarea să se facă exclusiv în limba maghiară sau va accepta înființarea de grupe și în limba romană, așa cum au solicitat consilierii PSD. De asemenea, Făclia a întrebat în ce calitate merge la întâlnire, de reprezentant al UDMR sau al Eparhiei Reformate de Ardeal. Până la ora redactării acestui articol, Anna Horvath nu a oferit niciun răspuns. De altfel, în luna iulie, după inaugurarea clădirii de pe strada 1 Mai din Huedin, eveniment la care a luat parte și Anna Horvath alături de liderul UDMR și un oficial ungar, Făclia a contactat-o pe vicepreședinta executivă a UDMR pentru a afla mai multe detalii despre planul de educație ce vizează copiii maghiari din Huedin. Anna Horvath a refuzat să vorbească și ne-a trimis să contactăm Eparhia Reformată din Ardeal, după care a închis telefonul.

Nu știm de ce vicepreședintele executiv al UDMR a fost desemnat să meargă la Huedin pentru a discuta despre educația copiilor din acest oraș. Știm că Anna Horvath a fost condamnată definitiv în 2019 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influență.

Judecătorii au dispus un termen de supraveghere de 4 ani, perioadă în care Anna Horvath trebuie să urmeze un program de reintegrare socială şi să efectueze 100 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Asociaţiei Filantropice Medical-Creştină Cluj sau Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Zsolt Fodor a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Iniţial, în martie 2018, Anna Horvath a primit la Curtea de Apel Cluj o condamnare de 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, însă Instanţa supremă a admis apelul făcut de vicepreşedintele UDMR, pedeapsa fiind micşorată şi aplicată suspendarea executării.

Potrivit DNA, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din cadrul municipalităţii pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care omul de afaceri Fodor Zsolt avea interese economice.

Derularea acestor proiecte imobiliare presupunea obţinerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unor certificate de urbanism, confirmarea avizelor de oportunitate, concesionarea unei suprafeţe de teren, eliberarea autorizaţiilor de construire.

Procurorii spun că, pe 13 mai 2016, Anna Horvath i-a pretins omului de afaceri, în schimbul intervenţiilor sale, procurarea şi remiterea unui număr de 60 de abonamente, în valoare totală de circa 20.000 de lei, la două festivaluri de muzică. Biletele intenţiona să le ofere ulterior, ca stimulent, voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale.

„Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, încheiat între o societate administrată de inculpatul Fodor Zsolt şi o firmă ‘agreată’ de inculpata Horvath Anna”, menţionau procurorii anticorupţie.

În aprilie 2017, Anna Horvath a demisionat din funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, în condiţiile în care a fost pusă sub control judiciar şi a avut mai multe luni interdicţia de a-şi exercita mandatul.

Instanța a respins cererea de revizuire a sentinței

După decizia definitivă, Anna Horvath a depus o acțiune în instanță pentru revizuirea sentinței.

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au respins însă cererea de rejudecare a procesului depusă de Anna Horvath, fost viceprimar al Primăriei Cluj Napoca, împotriva sentinţei prin care o condamnată la închisoare, cu suspendare, astfel că hotărârea pronunţată a rămas în vigoare.

”În temeiul art. 459 alin. 5 din Codul de procedură penală respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de către numita Horvath Anna cu privire la sentinţa penală nr. 45/23.03.2018 a Curţii de Apel Cluj, Secţia penală şi de minori, definitivă prin decizia penală nr. 183/22.05.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală.În temeiul art. 275 alin. 2 din Codul de procedură penală obligă pe H. A. să plătească în favoarea statului suma de 500 lei reprezentând cheltuieli judiciare.În baza art. 459 alin. 7 din Codul de procedură penală cu apel în 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, arată soluția pe scurt a instanței clujene.

Prin urmare, Anna Horvath se află în perioada de încercare de 4 ani. Rămâne de văzut dacă aleșii locali din Huedin vor accepta sau nu să aprobe un proiect ce se înscrie în jocurile perfide ale Budapestei vizavi de Transilvania.

C.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut