Conferințele Historia Ecclesiastica: Spre ce se îndreaptă Istoria Bisericii?

În lumea teologiei trebuie să existe și să fie vizibilă acea complementaritate între toate disciplinele care analizează din unghiuri diferite misterul Împărăției cerurilor, exprimat viu de Evanghelie și întrupat de Biserică în istoria ei de aproape două milenii. De aceea este păguboasă o anumită „inteligență productivă”, ce valorizează mai mult unele aspecte ale teologiei care sunt de mai mare impact practic în câmpul misiunii pastorale, în detrimentul celor teoretice.

Preocupat să deschidă și mai mult Istoria Bisericească Universală către dialogul cu alte discipline ale teologiei, părintele profesor Nicolae Chifăr de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu va susține, marți, 5 aprilie, de la ora 19:00, în cadrul seriei de conferințe „Istoria Ecclesiastica”, conferința cu tema „Preocupări și teme de cercetare istorico-eclesiastică în școala doctorală sibiană”.

Prelegerea va putea fi urmărită online pe platforma Zoom și poate fi accesată de pe situl Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, ot.ubbcluj.ro.

Istoria Bisericească are în față o mare provocare, întrucât trebuie să întâlnească așteptările Bisericii, să fie atentă la semnele vremii și să confirme adevărul că istoria trebuie să slujească permanent și obiectiv Biserica, și nu invers. În acest sens, centralitatea Istoriei eclesiastice în câmpul teologiei nu arată o competiție cu celelalte discipline, ci subliniază că recursul la trecut ne deschide cel mai sigur poarta spre a înțelege felul în care Dumnezeu binecuvântează sau smerește lumea.

Pr. prof. univ. dr. Gabriel Gârdan
Pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut