Conferințele „Historia Ecclesiastica”: Direcții actuale de cercetare în istoriografia bisericească

Pentru a cultiva un dialog fertil între cei interesați de frumusețea Istoriei bisericești, dar și pentru a oferi publicului șansa unei întâlniri cu trecutul Bisericii, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Institutul de Istorie Ecleziastică „Nicolae Bocșan” al UBB, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, sub coordonarea pr. prof. univ. dr. Gabriel-Viorel Gârdan și a pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov, inaugurează seria de conferințe „Historia Ecclesiastica” – direcții actuale de cercetare în istoriografia bisericească.

Conform celor anunțate de organizatori, prelegerile vor fi susținute pe parcursul acestui an, de două ori pe lună, în zilele de miercuri. Conferențiarii vor fi profesorii de istorie bisericească: Viorel Ioniță, Ioan-Vasile Leb, Nicolae Chifăr, Emanoil Băbuș, Ioan Moldoveanu, Ion Vicovan, Daniel Buda, Mihail Simion Săsăujan, Daniel Benga, Ionuț Tudorie, Paul Brusanowski, Gabriel-Viorel Gârdan.

Prima prelegere va fi susținută de pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, miercuri, 2 martie, de la ora 19:00. Tema prelegerii: Istoria Bisericească Universală – disciplină de studiu și domeniu de cercetare la centenarul morții lui Eusebiu Popovici. Prelegerea va putea fi urmărită online pe platforma Zoom și va putea fi accesată de pe situl Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj.

Obiectivele urmărite de organizatorii acestor conferințe vizează o mai bună colaborare dintre facultățile partenere, cultivarea interesului pentru istoria bisericească, mediatizarea specialiștilor în istorie bisericească din fiecare facultate și dezvoltarea unui mediu de dezbatere academică.

Prelegerile se adresează studenților, masteranzilor, doctoranzilor, membrilor corpului academic și eclezial, precum și tuturor celor interesați de universul complex și fascinant al istoriografiei bisericești. De asemeni, își propun „să consolideze și mai mult prestigiul Bisericii în ochii societății, care așteaptă o înnoire în viața comunității de credință, și să întărească și mai mult încrederea credincioșilor în seriozitatea cu care problemele viitorului sunt abordate de către Biserică și prin reflecția istorică serioasă”. Toate acestea – spun organizatorii – „sunt semnele unei maturități și ale unei priviri responsabile pe care Biserica le arată față de probleme societății, dar și ale depășirii caracterului strict de catedră pe care istoria îl are”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut