Conferințele Academiei Române: Ana Blandiana – Ar putea poezia salva lumea?

Seria conferințelor CONEXIUNI ale Academiei Române continuă cu conferința Anei Blandiana, care identifică situațiile în care poezia ar putea schimba reperele lumii actuale.

„Este de notorietate faptul că recursul la poezie a fost permanent în istoria omenirii, începând cu incantațiile magice care înfăptuiau o lume, cu tropii legilor pitagoreice sau concursurile de poezie din olimpiadele Greciei Antice, până la festivalurile de poezie de astăzi. Catharsisul rămâne o dimensiune neschimbată a poeziei. În istoria contemporană a României, demersul poetic a fost susținut, curajos și inedit. Elocvente sunt exemplele poeziei din penitenciarele comuniste, ca modalitate de păstrare a spiritului viu, sau ale cenaclurilor din perioada anilor ’70-’80, când poeții facilitau accesul la un univers semantic original, liber, sfidând rigiditatea sistemului politic opresiv. Chiar dacă inițiativa UNESCO, de acum câțiva ani, de a realiza o Academie Mondială de Poezie nu s-a materializat, ea a readus în atenția tuturor, poeți și public deopotrivă, rolul poeziei de a identifica lumina interioară care ne desparte de materialitate” – precizează Academia Română.

Ana Blandiana (numele literar al Otiliei Valeria Rusan) – membru corespondent al Academiei Române -, este scriitoare și poetă, autoare a 29 de volume publicate în limba română, începând cu anul 1964, și a 89 de volume apărute în 25 de limbi. Este laureată a mai multor premii naționale și internaționale, între care: Premiul Internațional „Herder“ Viena, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“, Premiul Internațional „Camaiore“, Premiul „Poetul European al Libertăţii“, Premiul Național de Poezie „Lucian Blaga“, Premiul Griffin pentru excelență în poezie, Premiul „Cununa de aur“ de la Struga. Este unul dintre inițiatorii Alianței Civice, pe care a condus-o în perioada 1991-2001. Fondator, împreună cu Romulus Rusan, al Academiei Civice, a inițiat, în calitate de președinte, proiectul primului Memorial al Victimelor Comunismului și Rezistenței din lume (Sighet).

Este membră a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé“, a Academiei Europene de Poezie și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO). A fost desemnată de statul francez Cavaler al Legiunii de Onoare.

***

„Conexiuni“ – Conferințele Academiei Române constituie „un proiect menit să răspundă uneia dintre principalele misiuni ale Academiei Române, aceea de a oferi repere științifice și culturale autentice pentru națiunea română și de a stimula viața intelectuală”. Gândite cu un grad sporit de accesibilitate și destinate publicului de orice vârstă și de orice formare intelectuală, umanistă ori științifică, conferințele sunt susținute de membri ai Academiei Române și de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare, circumscrise unor domenii specifice sau situate în zona transdisciplinarității. Ele pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar și chiar liceal, cu scopul de „a orienta și a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacității analitice și manifestarea spiritului creativ”.

Conferințele sunt înregistrate și publicate pe canalul YouTube al Academiei Române, fiind disponibile în regim gratuit.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut