Conferințele Academiei Române: Acad. Victor VOICU – Hipertensiunea arterială

Academia Română anunță reluarea seriei conferințelor CONEXIUNI și deschiderea sesiunii de toamnă cu o temă de larg interes, „Hipertensiunea arterială“, expusă în conferința susținută de acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de științe medicale.

„Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente afecțiuni medicale, ce influențează starea de sănătate a sute de milioane de oameni. Chiar dacă medicina a înregistrat progrese impresionante în ultimele decenii, hipertensiunea arterială rămâne una dintre cauzele majore ale morții premature. Conferința acad. Victor Voicu pune accent pe modul în care presiunea sangvină influențează starea de sănătate a pacienților, pe mecanismele care generează dezechilibre circulatorii și pe cele care controlează creșterea tensiunii arteriale” – informează Academia Română.

Acad. Victor Voicu este medic farmacolog, cercetător, profesor, vicepreședinte al Academiei Române (din 2018), secretar general al Academiei Române (2002-2006; 2014-2018), președinte al Secției de științe medicale a Academiei Române din anul 2013. A fost ales membru corespondent din străinătate al Academiei Naționale de Medicină din Franța (2017). A înființat prima Catedră de farmacologie la Facultatea de Medicină din Craiova (1972) și cea dintâi Catedră de farmacologie, toxicologie și psihofarmacologie clinică la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Este președinte al Societății Române de Farmacologie, Terapeutică și Toxicologie Clinică, președinte de onoare al Societății Române de Neuropsihofarmacologie, membru al New York Academy of Sciences și American Chemical Society. Distins cu ordinele „Virtutea Militară“ în grad de Ofițer (2002) și „Steaua României“ în grad de Cavaler (2002) și de Ofițer (2014).

* * *

„Conexiuni“ – Conferințele Academiei Române – constituie un proiect „menit să răspundă uneia dintre principalele misiuni ale Academiei Române, aceea de a oferi repere științifice și culturale autentice pentru națiunea română și de a stimula viața intelectuală”. Conferințele sunt susținute de membri ai Academiei Române și de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare, circumscrise unor domenii specifice sau situate în zona transdisciplinarității.

Prelegerile au fost gândite cu un grad sporit de accesibilitate și sunt destinate publicului de orice vârstă și de orice formare intelectuală, umanistă ori științifică. Ele pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar și chiar liceal, „cu scopul de a orienta și a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacității analitice și manifestarea spiritului creativ” – precizează Academia Română.

Conferințele sunt înregistrate și publicate pe canalul YouTube al Academiei Române, fiind disponibile în regim gratuit.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut