Conferință: Rolul ARN non-codante în cancer. Povestea unei descoperiri

„Rolul ARN non-codante în cancer. Povestea unei descoperiri“, este titlul conferinței care va fi susținută joi, 4 mai, în Aula Academiei Române, de prof. dr. George Călin, specialist în cadrul M.D. Anderson Cancer Center de la Universitatea din Texas.

Evenimentul – care constituie cea de-a cincea conferință cu public din seria „Ora de știință. Invitații Academiei Române“ – va avea loc de la ora 17:00 și va putea fi urmărit online, pe platforma ZOOM, folosind următoarele date de conectare:

Join Zoom Meeting: https://us06web.zoom.us/j/88273902134?pwd=MHhKVjFMMTdjcjRBcitrRGRRUWxWZz09
Meeting ID: 882 7390 2134, Passcode: 820102

Manifestarea va fi moderată de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, și va fi alcătuită din două părți, prima dedicată expunerii, iar cea de-a doua, dialogului cu publicul.

„Conferința propusă de profesorul George Călin abordează o temă de maximă actualitate privind utilizarea celor mai noi descoperiri ale științei în prognosticarea și tratarea cancerelor. Cauzele apariției acestei boli necruțătoare au constituit o preocupare continuă pentru oamenii de știință, iar vreme de zeci de ani proteinele au fost considerate esențiale în aceste cercetări. O atenție deosebită a fost acordată mutațiilor acidului dezoxiribonucleic (ADN) care le codifică sau variațiilor sale de expresie, care au reprezentat domenii fundamentale de studiu. Relativ recent, o descoperire neașteptată a modificat fundamental această direcție: microARN-urile (miRNA), care sunt ARN-uri non-codante scurte, ce nu produc proteine, dar au rol în reglarea expresiei acestora, au fost identificate ca fiind fundamentale pentru inițierea, dezvoltarea și răspândirea celulelor canceroase. Mai mult, corelarea dintre expresia acestor microARN-uri non-codante cu rata de supraviețuire a pacienților deschide perspectiva utilizării lor în tratamentul cancerelor.

Doctorul George Călin va prezenta povestea acestei descoperiri, precum și rolul esențial pe care l-au avut cercetătorii de origine română în inițierea și dezvoltarea domeniului de studiu al microARN-urilor în bolile umane” – anunță Academia Română.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut