Conferința QUEST10NS – Building chance in Architecture.

• 50+2 ani de învățământ superior de arhitectură la Cluj • 

Facultatea de Arhitectură și Urbanism (FAU) din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) organizează, în perioada 27 – 28 octombrie, conferința internațională QUEST10NS, un eveniment festiv al arhitecturii, în general, care marchează aniversarea a 50+2 ani de învățământ superior de arhitectură la Cluj. Aniversarea este dublată de faptul că anul acesta conferința QUESTIONS sărbătorește 10 ani de la organizarea primei ediții.

Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Transilvania, Uniunea Arhitecților Cluj-Sălaj, sprijiniți de un grup de sponsori format din entități importante la nivel local și național.

Sesiunile de prezentare și workshop-urile vor avea loc la Cinematograful „Florin Piersic”. Vor fi prezenți arhitecți cu realizări deosebite, precum Ștefan Paskucz, Cristina Sucală, Attila Kim, sau Eugen Pănescu – alumni ai FAU Cluj, cât și arhitecți iluștri formați la alte școli de arhitectură din țară și străinătate, precum Raf de Saeger (Belgia), Arjan Dingste (Olanda), Iulia Stanciu (București).

Ca preambul  în deschiderea conferinței, miercuri, 26 octombrie, UTCN va acorda titlul de Doctor Honoris Causa domnului Ian Ritchie, renumit arhitect din Marea Britanie, autor al unor prestigioase lucrări de arhitectură.

Sesiunea de comunicări BUILDTALK

În paralel cu sesiunile și workshop-urile de la Cinematograful „Florin Piersic”, în incinta FAU de pe strada Observatorului va fi organizată și o sesiune de comunicări intitulată BUILDTALK. Dezbaterile vor avea loc în cadrul a patru sesiuni paralele, pe teme precum Teoria arhitecturii și Tehnologie în arhitectură, Istoria arhitecturii și Protejarea patrimoniului, Urbanism și strategii urbane, respectiv Educație în arhitectură și mediu construit. Participanți de la universități importante din țară și din străinătate vor susține prezentări și vor lansa teme de dezbatere, sub moderarea cadrelor didactice din echipa FAU.

Expoziții: Fațete prețioase ale arhitecturii de astăzi și de mâine

 Prilejul de a discuta despre arhitectură și teme conexe nu se va limita la conferințe și sesiuni de comunicări, programul oferind un număr de cinci expoziții care vor prezenta diferite fațete prețioase ale arhitecturii de astăzi și de mâine. Acestea vor avea loc în foaierul Cinema „Florin Piersic”, la Casa Tranzit, în Parcul Central, respectiv în spațiile de primire ale Facultăților de Construcții și Inginerie Electrică.

Biserica Sf. Mihail – prezentarea noului frontispiciu al monumentului istoric

Un eveniment special în cadrul programului va fi cel al prezentării noului frontispiciu al Bisericii Sf. Mihail, unde va avea loc și un recital de orgă al dr. Noémi Miklós.

***

Evenimentul QUEST10NS reprezintă un moment important, atât ca jalon al activității de până acum, cât și ca semn al responsabilității pe care o avem pentru spațiile ecosistemului în care trăim. În acest sens, QUEST10NS este dedicată arhitecturii și tehnologiei orientate către societate și către binele comun, orașului din care facem parte și locuitorilor lui, absolvenților și studenților FAU și UTCN – precizează organizatorii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut