Conferință online cu prima femeie numită de Papa Francisc sub-secretar al Sinodului Episcopilor

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică organizează joi, 16 decembrie, o conferință online cu tema „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune”.

Va conferenția sr. Nathalie Becquart, sub-secretară a Sinodului Episcopilor. Prelegerea sa va fi precedată de un cuvânt de deschidere al Preasfinției Sale Claudiu și urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri pe tema sinodalității.

„Pentru întâia oară în istorie, Pontiful Roman cheamă Biserica la a găsi calea spre sinodalitate, adică o cale de reînnoire, de descoperire a naturii Bisericii ca popor al lui Dumnezeu care merge împreună. Termenul „Sinod” (gr.) înseamnă „a merge împreună” (syn-hodos: syn – împreună și hodos – cale). Tema convertirii sinodale a Bisericii Catolice a fost lansată de către Papa Francisc cu câțiva ani în urmă și face obiectul următorului Sinod al Episcopilor care se va desfășura în perioada 2021 – 2023. Spre deosebire de cele precedente, acesta implică întreaga Biserică, debutând cu o fază de consultare a comunităților locale pe diferite teme: ascultare, comunicare, celebrare, misiune, proces decizional, relații ecumenice etc. Aceasta se desfășoară în perioada octombrie 2021 – mai 2022” – precizează Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

Sr. Nathalie Becquart (n. 1969, Fontainebleau, Franța), în vârstă de 51 de ani, este membră a Congregației Surorile Misionare ale lui Isus Cristos (xaveriene) din 1995. A fost unul dintre cei cinci consultanți, dintre care patru femei, în secretariatul general al Sinodului Episcopilor din 2019. Datorită experienței ei în pastorația tineretului, sr. Becquart a fost implicată în pregătirea Sinodului Episcopilor dedicat tinerilor, credinței și discernământului vocațional din 2018, a fost coordonator general al unei reuniuni pre-sinodale și a luat parte la Sinod ca auditor. A fost directorul serviciului național al Episcopilor francezi pentru evanghelizarea tinerilor și pentru vocații, din 2012 până în 2018. La 6 februarie 2021, Papa Francisc a numit-o sub-secretară a Sinodului episcopilor. Este pentru prima oară când o femeie ocupă o funcție de acest nivel în cadrul secretariatului general al Sinodului Episcopilor – adaugă sursa citată.

Conferința se va desfășura de la ora 19:00, pe platforma Zoom. Pentru participare este necesară înscrierea, la https://tinyurl.com/sinod, urmând ca linkul întâlnirii să fie comunicat prin email. Sunt așteptați la această întâlnire „toți aceia care doresc să înțeleagă mai bine ce presupune drumul de convertire sinodală la care este chemată Biserica timpurilor noastre”. „Este locul în care putem începe să împărtășim experiențe și așteptări, visuri și angajamente” – spun reprezentanții episcopiei clujene.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut