Conferință internațională: „Pluralism cultural și identitate în politica europeană după 1945”, la UBB

Problematica pluralismului și identității culturale în Europa, precum și modul în care aceste concepte au influențat politicile naționale, transnaționale și supranaționale din 1945 până în prezent – sunt supuse atenției publice în cadrul conferinței internaționale „Cultural Pluralism and Identity in European Politics after 1945” („Pluralism cultural și identitate în politica europeană după 1945”), organizată, în perioada 17-19 mai, de Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca) și Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate (Varșovia), în parteneriat cu Institutul Federal pentru Cultura și Istoria Germanilor din Europa de Est (Oldenburg) și Comitetul Maghiar al Memoriei Naționale (Budapesta).

„Chestiunea pluralismului și identității culturale a avut și are un impact semnificativ asupra istoriei contemporane a continentului european. Începând cu mijlocul perioadei interbelice, regimurile de extremă dreaptă au privit identitățile culturale dintr-o perspectivă rasială, motiv pentru care anumite grupuri etno-culturale au fost considerate inferioare, promovându-se chiar exterminarea lor. După cel de-al II-lea Război Mondial, Stalin a impus prin forță comunismul și modelul sovietic în Europa Centrală și de Est, promovând un nou tip de identitate culturală. Căderea Cortinei de Fier a determinat revigorarea manifestării identității și diversității culturale în spațiul central-est european, revigorare care a înregistrat atât elemente pozitive, dar și negative, cum s-a întâmplat în cazul Iugoslaviei. Odată cu debutul secolului XXI și cu extinderea sa spre Est, Uniunea Europeană a promovat și promovează acceptarea diferențelor în ceea ce privește identitatea culturală, în condițiile respectării și păstrării suveranității, a principiilor democratice, a solidarității și păcii” – precizează organizatorii conferinței.

Aceștia doresc să aducă în discuție relațiile dintre identitățile culturale și politică, mergând de la practici de discriminare și asimilare, până la integrare și adoptarea unor măsuri în vederea conservării pluralismului și a identităților culturale.

În deschiderea conferinței, istoricul Georgiy Kasianov (Maria Curie-Sklodowska University, Lublin) va susține prelegerea „History as a casus belli: the historical roots of the Russia war against Ukraine” („Istoria ca și cassus belli: rădăcinile istorice ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei”).

Conferința se va desfășura în limba engleză.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut