Conferință: Constituționalismul Bisericii Ortodoxe din Transilvania

Din opera sfântului Mitropolit Andrei Șaguna, principiile care au stat la baza Statutului organic, o veritabilă constituție a Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei, sunt opera cea mai reprezentativă, care a dat substanță dialogului dintre clerici și mireni în actul de conducere a Bisericii Ortodoxe. Aceste principii au constituit o veritabilă școală a reprezentativității democratice pe care românii ardeleni au exersat-o cu mult înainte de Marea Unire, pornind de la cele mai mici comunități parohiale și culminând cu forurile cele mai înalte de conducere bisericești și politice.

O readucere în discuție a acestei teme foarte generoase și actuale va fi prezentată, marți, 6 decembrie 2022, de la ora 19:00 în cadrul seriei de conferințe Historia Ecclesiastica, de către prof. univ. dr. Paul Brusanowski, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Conferința cu titlul „Principiile Statutului organic șagunian și modul de aplicare a lor în viața bisericească din Transilvania între anii 1868-1925” va fi prezentată online, pe platforma Zoom, cu link direct din pagina Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (https://ot.ubbcluj.ro/) și este adresată tuturor celor interesați de acest subiect și de întâlnirea cu invitatul nostru.

Pr. prof. univ. dr. Gabriel GÂRDAN
Pr. lect. univ. dr. Bogdan IVANOV

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut