Conferință: Ce știm astăzi despre schimbarea în limbă?

În seria de conferințe cu public „Ora de știință – Invitații Academiei Române“, prof. univ. Rodica Zafiu, cadru didactic al Universității din București, va susține miercuri, 22 februarie, conferința „Ce știm astăzi despre schimbarea în limbă?“. Evenimentul, care va avea loc în Aula Academiei Române, din Calea Victoriei 125, începând cu ora 17:00, va putea fi urmărit și pe platforma ZOOM, folosind următoarele date de conectare:

Join Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/87274129124?pwd=NjR1MG1OeWNKb3lKSC83blZqSHVzUT09, Meeting ID: 872 7412 9124, Passcode: 916009.

Evenimentul va fi moderat de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, și va cuprinde o sesiune de întrebări și răspunsuri, la care publicul este invitat să participe.

„Conferința susținută de prof. univ. Rodica Zafiu are ca punct de plecare observația conform căreia schimbarea permanentă a formelor și a sensurilor, considerată o trăsătură inerentă a limbilor naturale (ca și variația, care stă la baza ei), rămâne adesea nepercepută de vorbitori sau – când este percepută – este judecată negativ, cu anxietate. Cum și de ce se împrumută cuvinte și expresii, se modifică forme și sensuri, se schimbă chiar tipare gramaticale? Unele răspunsuri sunt la îndemâna bunului-simț, altele pun în discuție viziunea de ansamblu asupra structurii și a funcționării limbii. Conferința propune o trecere în revistă a explicațiilor oferite, din perspectiva diferitelor direcții lingvistice, asupra cauzelor care determină dinamica limbii și asupra modului în care intervin schimbările. Ce au adus nou cognitivismul, funcționalismul, lingvistica formală, pragmatica și sociolingvistica față de explicațiile tradiționale din lingvistica istorică? Cum se petrece schimbarea în zone ale limbii mai puțin studiate până de curând (în cazul mărcilor pragmatice, al conectorilor, al atenuatorilor, al modalizatorilor etc.)? Exemple recente din limba română vor ilustra tiparele previzibile și incertitudinile inerente ale schimbării lingvistice” – informează Academia Română.

Rodica Zafiu (n. 1958), profesor la Facultatea de Litere a Universității din București și cercetătoare la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“ al Academiei Române, a scris și a colaborat la mai multe tratate și monografii asupra limbii române în context romanic. Este autoare a peste o sută de studii și articole apărute în periodice de specialitate și în volume colective. A adus contribuții la studiul conectorilor discursivi, al mijloacelor lingvistice ale modalizării, evidențialității și aproximării, al fenomenelor de gramaticalizare și pragmaticalizare; a investigat textul poetic, discursul politic și jurnalistic, argoul, tendințele limbii române actuale, procesul de standardizare lingvistică.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut