Conf. univ. dr. Silvia Sbârciu este noul manager general al Filarmonicii clujene

Am avut ocazia să mă opresc de multe, multe ori asupra acctivități artistice a Silviei Sbârciu, notând prezențe scenice sau prezențe consistente în Festivalul Mozart și nu numai. În urma concursului organizat de curând de Consiliul Judetean Cluj pentru postul de manager general al Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, din 1 august își va exercita atribuțiile aferente acestui post doamna conf. univ. dr. Silvia Sbârciu.

Beneficiara unei solide pregătiri internaționale, Silvia Sbârciu este, ca formare artistică, pianistă. Și-a început pregătirea în orașul natal (Cluj-Napoca) mai întâi sub îndrumarea profesoarei Monica Noveanu (Liceul de Muzică “Sigismund Toduță”), iar apoi la Academia Națională de Muzică “Gh. Dima” (clasa prof. univ. dr. Ninuca Oșanu Pop), desăvârșind-o la binecunoscuta instituție de învățământ superior muzical Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Mannheim (Germania), unde a urmat studiile aprofundate la clasa profesorului Paul Dan.

Fecundele stagii profesionale în compania unor mari maeștri ai artei pianistice mondiale și a unor pedagogi importanți (Karl Heinz Kämmerling de la Mozarteum Salzburg în cadrul Schleswig – Holstein Musikfestival, Lev Naumov de la Conservatorul din Moscova, Leon Fleischer de la Juilliard School of Music, New York, Konstantin Scherbakov, Dmitri Alexeev, Felix Gottlieb sau Sviatoslav Pochekin în cadrul Internationale Klavierakademie Murrhardt-Germania) au contribuit decisiv la formarea profilului artistic al pianistei.

Pe cartea de vizită se găsesc festivaluri importante la care a fost invitată atât ca solist, cât și ca partener cameral, fiind adesea membră în juriul unor competiții naționale și internaționale.

Bogata activitate solistică s-a desfășurat alături de orchestrele filarmonicilor din Cluj – Napoca, Timișoara, Oradea, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș, Ploiești, Brașov…-baghete dirijorale Mihail Agafita, Ilarion Ionescu Galati, Paul Mann, Aurelio Canonici, Jozsef Horvath, Florentin Mihăescu, Janko Zsolt, Theo Wolters…-, se completează armonios în recitaluri solo și concerte susținute în România, Germania, Franța, Suedia, SUA… Silvia Sbârciu s-a impus și ca un partener, reiau ideea, cameral avizat, aplecându-se cu un pasionat interes asupra relației text literar/text muzical din duo-ul voce-pian.

Este președinta Societății Române Mozart și membră a Forumului European de Lied, alături de nume importante ale genului. În prezent, este conferențiar universitar și își desfășoară activitatea didactică la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj Napoca.

Demostene Șofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut