Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească firmele care oferă slujbe în străinătate

Cînd contactaţi o firmă care oferă o slujbă în străinătate trebuie să vă asiguraţi că firma îşi desfăşoară legal activitatea, adică este “agent de ocupare a forţei de muncă în străinătate”, avînd ca activitate principală “activităţi ale agenţilor de plasare a forţei de muncă” cod CAEN – 7810 şi este înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia încheie cu persoanele juridice, fizice sau organizaţiile patronale din străinătate contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă, în baza cărora se pot încheia contracte de mediere cu solicitanţii locurilor de muncă. Contractele trebuie să conţină elementele principale privind obligaţiile agenţilor şi ale beneficiarilor, tariful de mediere, durata contractului şi modul de soluţionare a eventualelor litigii.

Inspectoratul Teriorial de Muncă (ITM) Cluj recomandă persoanelor care doresc să îşi găsească un loc de muncă în străinătate să fie vigilente privind sumele de bani percepute de agenţii de plasare pentru contractele de mediere, deoarece, în multe situaţii, unii agenţi ascund comisoanele care le practică sub o altă denumire (comision intermediere acte, servicii xerox, traduceri, legalizări). Tariful de mediere este reglementat şi se poate restitui în anumite condiţii, total sau parţial, dar celelalte sume încasate pentru alte activităţi nu se pot restitui.

Avînd în vedere situaţiile întîlnite (persoane înşelate, sume percepute în afara cadrului legal, promisiuni neonorate) ITM Cluj recomandă consultarea site-ului ITM Cluj (itmcluj@itmcluj.ro), unde există o listă cu agentii de plasare a forţei de muncă în străinătate din judeţul Cluj, înregistraţi la ITM Cluj.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut