Condiții noi pentru a ajunge în marea Britanie. Cine are nevoie de pașaport sau viză

Din 1 ianuarie, cetăţenii români care vor intra pe teritoriul Marii Britanii pentru a munci, a studia sau pentru dezvoltarea propriei afaceri au nevoie de viză, iar românii care călătoresc în Marea Britanie în scop turistic sau în vizită au nevoie, din 1 octombrie 2021, de pașaport.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) precizează că libera circulaţie între Uniunea Europeană (UE) şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord s-a încheiat în 31 decembrie 2020, iar din 1 ianuarie 2021 Regatul Unit îşi va asuma statutul de stat terţ în relaţia cu statele UE, deci și cu România. Prin urmare, deplasările în Regatul Unit, inclusiv în scop de muncă, vor fi reglementate de legislaţia acestui stat în materie de imigraţie, care a adoptat un sistem de imigraţie pe bază de puncte, care se aplică tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv celor români. Noile condiţii ale sistemului de imigraţie britanic nu se aplică cetăţenilor români care s-au înscris în sistemul EU Settlement Scheme (EUSS) sau care sunt eligibili să se înscrie în acest sistem până la 30 iunie 2021.
„Cetăţenii români vor putea călători în Regatul Unit în scop turistic sau în vizită, pe o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a avea nevoie de viză. Situaţia se schimbă dacă în cele 6 luni vor dori să desfăşoare activităţi lucrative. În acest context, cetăţenii români vor trebui să obţină în prealabil o viză. (…) toţi cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Marea Britanie cu scopul de a munci, de a studia sau de a-şi dezvolta propria afacere, începând din 1 ianuarie 2021, vor fi obligaţi să obţină o viză”, se menţionează în comunicatul MMPS.
Până în 30 septembrie 2021, cetăţenii români pot intra în Regatul Unit ca şi în prezent, cu paşaport sau cu carte de identitate. Din 1 octombrie 2021, aceştiaei vor avea nevoie de paşaport pentru a călători în Marea Britanie. Sunt exceptaţi de la regulă, până în 31 decembrie 2025, cetăţenii europeni înregistraţi în EUSS sau care sunt eligibili să o facă.
Românii care doresc să muncească în Marea Britanie vor putea obţine viza în baza respectării unor condiţii cumulative specifice fiecărui traseu profesional, condiţii care includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării sau nivelul limbii engleze.

Imigrație pe ”puncte”

În cadrul sistemului de imigraţie impus de Regatul Unit au fost implementate trei trasee profesionale: * traseul pentru lucrătorii calificaţi (Skilledworker) * traseul pentru lucrătorii calificaţi din domeniul sănătăţii şi îngrijirii (Health&Careworker) * traseul pentru lucrătorii înalt calificaţi (Global talent).

În baza îndeplinirii criteriilor specifice traseului lucrătorilor calificaţi, aplicanţilor li se va aloca un număr de puncte, iar pentru a fi eligibili sunt necesare 70 de puncte. Primele 50 de puncte se obţin pentru criterii obligatorii, iar celelalte 20 au caracter „tranzacţionabil”. Criteriile obligatorii pentru obţinerea a 50 puncte sunt: * oferta de muncă din partea unui angajator („sponsor”) cu sediul în Regatul Unit, autorizat de Ministerul de Interne britanic, la nivelul de calificare corespunzător – 20 puncte * nivelul educaţiei – minim nivelul RQF3/nivelul A (în România, Bacalaureat) – 20 puncte * nivelul de limba engleză – nivelul intermediar B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru Limbi Străine) – 10 puncte. Criteriile „tranzacţionabile” în baza cărora se pot obţine puncte suplimentare sunt: * salariul minim de 25.600 lire sterline pe an sau salariul corespunzător funcţiei, oricare dintre cele două este la un nivel mai mare – 20 puncte * ocuparea unui loc de muncă într-un domeniu deficitar pe piaţa muncii din Regatul Unit – 10 puncte * aplicantul deţine diplomă de doctorat într-un domeniu relevant pentru locul de muncă – 10 puncte.
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a creat un Ghid informativ privind noul sistem de imigraţie din Marea Britanie, disponibil la adresa https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/afaceri-europene si-relatii-internationale/6007-brexit
Informaţii suplimentare privind sistemul de imigraţie al Regatului Unit, inclusiv cerinţele pentru lucrători, pot fi obţinute de pe site-ul https://www.gov.uk/government/news/sistemul-de-imigrare-pe-baza-de-puncte-al-marii-britanii.ro.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut