Concursul Național „Fotografia – Document Etnografic” – prezentat într-o expoziție, la Satu Mare

Pentru a onora Ziua Culturii Naționale, Centrele Județene pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Satu Mare și Cluj și-au dat mâna într-o primă colaborare interjudețeană, menită să promoveze frumusețea satului românesc și a tradițiilor sale.

Conform celor anunțate de CJCPCT Cluj, concursul național „Fotografia-document etnografic” (F-DE), proiect clujean de amploare, va fi prezentat în Satu Mare, la invitația centrului cultural din localitate, în perioada 17-31 ianuarie. Expoziția va fi găzduită la Galeria de Artă a Centrului (strada Mihai Viteazu nr. 32). Vernisajul va avea loc luni, 17 ianuarie, de la ora 14:00, în prezența reprezentanților celor două instituții de cultură.

„Peste 60 de fotografii etnografice, selectate pentru ediția a XVIII-a a Concursului F-DE, alături de cele 11 imagini laureate ale ediției, vor purta publicul sătmărean prin satele noastre aflate la început de mileniu. Unele din aceste comunități își păstrează din inerție tradițiile și un mod de viață specific, altele prin eforturi, conștiente de moștenirea pe care nu trebuie să o lasă să piară” – anunță CJCPCT Cluj.

Artiștii fotografi care compun tabloul ediției 2021 provin din România, Polonia și Serbia. Vor fi expuse și imagini realizate de iranianul Farid Sani, invitatul secțiunii internaționale.

Concursul național „Fotografia – Document Etnografic” (F-DE), organizat în parteneriat cu ArtImage, este nucleul proiectului clujean F-DE, care urmărește promovarea culturii tradiționale prin intermediul fotografiei etnografice și susținerea fotografilor pasionați de lumea satului. Fiind un proiect itinerant, a fost prezentat în peste 20 de orașe din România, dar și în Polonia, Serbia, Ungaria, Franța, Italia și Canada.

Publicul care va trece pragul expoziției va primi în dar și câteva albume care poartă marca F-DE, apărute la Editura „Tradiții Clujene”. Albumele conțin selecții din cele mai importante ediții ale acestui proiect.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut