Concurs internațional de mașini inteligente, la Cluj-Napoca

Concernul Bosch a organizat, în luna mai, cea de-a cincea ediție a competiției tehnice studențești Bosch Future Mobility Challenge, un concurs internațional dezvoltat de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca, începând cu anul 2018.

Edițiile anterioare ale competiției au atras echipe de studenți din Europa, însă anul acesta a avut loc prima ediție cu participare globală datorită parteneriatului dintre Bosch cu cea mai mare organizație tehnică profesională pentru soluții inteligente de mobilitate: IEEE – ITSS (Intelligent Transportation Systems Society). Participanții la această competiție sunt echipele de studenți interesate să dezvolte algoritmi de conducere autonomă și conectivitate pentru mașini la scara 1:10. După șase luni de muncă, cele mai bune 25 echipe și-au testat algoritmii într-un oraș inteligent simulat, extins pe 200 de metri pătrați, în incinta sediului Centrului de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca. În 14 mai, au avut loc semifinalele, unde au fost selectate cele mai bune opt echipe pentru finala competiției, ce s-a desfășurat În 15 mai. Pentru ediția 2022, au fost acceptate în total 54 de echipe din Europa, SUA și India. După rundele de calificări și evaluări intermediare, 25 echipe din Estonia, Grecia, India, Italia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Suedia și Statele Unite ale Americii au rămas în concurs și au fost invitate să participe la etapa de semi-finale în Cluj-Napoca.

Soluțiile inteligente dezvoltate de studenți pentru mașinile la scara 1:10 au fost supuse unor provocări tehnice precum detectarea semnelor de circulație (prioritate, parcare, STOP, trecere pietoni, sens giratoriu, sens unic, interzis, intrare și ieșire autostradă), obstacolelor statice (un alt vehicul oprit pe bandă, drum în lucru) și dinamice (pieton și vehicul în mișcare), dar și efectuarea altor manevre (urcarea pe rampă, oprirea la culoarea roșie a semaforului și parcare, condus pe autostradă sau drum național, etc.).

Echipele finaliste au concurat pentru cele șapte premii ale ediției, în valoare totală de 11.000 de euro. Locul I și premiul de 4.500 de euro a fost câștigat de echipa Del-UniPD din Padova, Italia. Locul al II-lea și premiul de 3.000 euro, împreună cu Premiul de marketing, de echipa Vroom din Thessaloniki, Grecia. Locul al III-lea și premiul de 1.500 euro au fost adjudecate de echipa Dobroltenii din București. Premiul de 1.000 euro pentru prima participare a fost acordat anul acesta pentru două echipe: BeepLearning din Porto, Portugalia și Politron din Torino, Italia, iar premiul publicului a mers către echipa Akatsuki din Ahmedabad, India.

Înscrierile pentru ediția 2023 a competiției se fac în perioada 1 – 31 octombrie 2022 pe pagina dedicată competiției: www.boschfuturemobility.com.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut