Concurență de 17 pe un loc la parlamentare în județul Cluj

Aproape 240 de candidaţi s-au înscris pentru alegerile parlamentare pe cele 14 locuri disponibile la Cluj, – 10 deputaţi şi 4 senatori -, ceea ce înseamnă, matematic, o concurenţă de aproape 17 candidaţi pe fiecare loc. În competiţie sunt nu mai puţin de 15 partide politice, dar şi un candidat independent.

Dintre aceştia, mai mult ca sigur o să trimită reprezentați în Parlament organizațiile PNL, PSD, UDMR şi USR-PLUS. E posibil însă să treacă pragul de cinci la sută și PMP şi Pro România, ceea ce înseamnă că fiecare dintre aceste formațiuni vor avea de la Cluj câte un reprezentant. Lista partidelor care au înscris candidaţi în alegerile de la Cluj cuprinde PNL, PSD, USR-PLUS, PMP, UDMR, Pro România, Partidul Puterii Umaniste-SL, PRM, Partidul Alternativa Dreaptă (PAD), Alianța Renașterea Națională, Partidul Ecologist Român (PER), Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), Partidul Noua România, Partidul România Noastră, Partidul Socialist Român. Este și un candidat independent. Este vorba de Sorin Naș. Deși este președinte al Partidului Forța Națională, Naș a ales să candideze independent, precizând că perioada rămasă după alegerile locale pentru depunerea candidaturilor la parlamentare a fost foarte mică, iar acest lucru nu a permis formațiunii pe care o conduce să-și pregătească în toate județele țării candidați.

În total, în cursa electorală pentru alegerile din 6 decembrie s-au înscris 239 de clujeni. Dintre aceștia, 162 candidează la Camera Deputaților iar 77 la Senat.

În urma scrutinului din 6 decembrie, Clujul va trimite în Parlament 10 deputații și 4 senatori. Dintre actualii parlamentari clujeni doar o parte dintre ei candidează și au șanse să prindă un nou mandat. Este vorba de Sorin Moldovan(PNL), Cristina Burciu(PNL), Steluța Cătăniciu, Adrian Oros, Csoma Botond(UDMR), Laszlo Attila(UDMR), Emanuel Ungureanu. De precizat că Steluța Cătăniciu nu va mai candida la Cluj ci la Bihor, unde ocupă poziția a doua pe listele PSD pentru Camera Deputaților.

De asemenea, Emanuel Ungureanu va candida la Buzău. El deschide lista USR-PLUS la Camera Deputaților. Actualul parlamentar Cornel Itu candidează pentru un nou mandat, însă nu are nicio șansă pentru că ocupă un loc neeligibil pe lista PSD Cluj la Camera Deputaților. De asemenea, Mihai Goțiu ocupă locul doi la Senat pe lista USR-PLUS, însă este loc neeligibil.

Horia Nasra(PSD), Adrian Dohotaru, Florin Stamatian(PNL), Vasile Ilea(Pro România) și Marius Nicoară(PNL) nu se regăsesc pe nicio listă și nici nu candidează independeți.

O simulare electorală realizată la nivel naţional de către Agenţia de Rating Politic din Bucureşti, în baza rezultatelor de la alegerile locale, arăta că grupul parlamentar de la Cluj ar putea fi constituit din 7 liberali (5 deputaţi şi 2 senatori), doi social-democrați(un deputat și un senator), doi reprezentanți ai USR-PLUS(un deputat și un senator) şi câte un deputat de la PMP şi Pro România și UDMR.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut