Concert simfonic la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima”

Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” vă invită joi, 19 ianuarie 2017, ora 19, la concertul simfonic susţinut de Orchestra ,,Camerata Academica” a instituţiei, dirijată de tânărul Vlad Eniu. Evenimentul va avea loc în Studioul de concerte şi cuprinde un program inedit: se va prezenta o primă audiţie absolută: Poemul simfonic Agonia pădurilor, semnată de tânărul compozitor Sebastian Ţună, precum şi lucrări ale unor compozitori nordici: Suita Peer Gynt nr. 1, op. 46, Suita Peer Gynt nr. 2 op. 55 de Edvard Grieg şi Poemul simfonic Finlandia de Jean Sibelius.

Astfel, după o lungă perioadă de timp, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” reînvie o valoroasă tradiţie, aceea de a se interpreta lucrarea de licenţă a celui mai bun student compozitor. Această etapă este definitorie şi fundamentală în evoluţia oricărui tânăr creator, iar efortul instituţiei de a asigura absolvenţilor de la secţia de Compoziţie muzicală acest parcurs necesar marchează angajamentul continuu al Academiei de a oferi studenţilor săi condiţii optime de studiu şi de dezvoltare. Anul acesta, vom avea prilejul să ascultăm lucrarea absolventului compozitor Sebastian Ţună. Muzicianul a urmat studiile la Universitatea „Emanuel” din Oradea, specializarea Pedagogie Muzicală, fiind şi perioada sa de iniţiere în Compoziţie Muzicală cu maestrul Sabin Păutza; ulterior a studiat Compoziţie Muzicală la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa maestrului Adrian Pop, obţinând licenţa în 2016. A participat la cursuri şi masterclass-uri de compoziţie susţinute de compozitori importanţi, iar palmaresul său cuprinde numeroase premii prestigioase. Actualmente, Sebastian Ţună este student în cadrul programului de masterat.

Dirijorul Vlad Eniu, în prezent asistent doctorand, a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” în 2014, la clasa maestrului Petre Sbârcea, fiind şef de promoţie, după care a urmat cursurile de masterat la Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano. Printre cele mai importante realizări ale dirijorului se remarcă premiera naţională a operei rock Jesus Christ Superstar de Andrew Lloyd Webber şi concertele în locuri neconvenţionale, precum cele din Cimitirul Central din Cluj-Napoca: Requiem şi Ave Maria (2015-2016), spectacol pe dealul Cetăţuia din Cluj-Napoca cu secvenţe din opera Carmen de G. Bizet (2015) şi cel din gară, cu secvenţe din musicalul My Fair Lady (2014).

Cristina Pascu

Articole din aceeasi categorie