Concert Simfonic dirijat de Valentin Uryupin

Filarmonica de Stat Transilvania invită publicul la Concertul Simfonic dirijat de Valentin Uryupin. Evenimentul va avea loc, vineri, 4 martie o, începând cu ora 19 la Colegiul Academic.

În programul de concert au fost incluse lucrări de Carl Nielsen-„Concertul pentru vioară, op. 33” și César Franck-Simfonia în re mino”.

Solista concertului este violonista Daria Ziatdinova.

Valentin Uryupin

Valentin Uryupin (născut în Ucraina) este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai generaţiei sale. Cariera sa dirijorală este împărţită între scena de concert şi teatrele de operă, în paralel evoluînd frecvent şi în calitate de clarinetist solist.

În 2015, Valentin Uryupin a participat la cursurile de măiestrie susţinute de regretatul Kurt Masur, fiind distins ulterior cu Premiul I la Competiţia Rusă de Dirijat din Moscova, apoi cu Premiul III la Concursul de Dirijat „Mahler” de la Bamberg. Din 2011, Valentin este dirijor permanent al Orchestrei MusicAeterna a Operei din Perm, iar în 2015 a fost numit Dirijor Principal şi Director Artistic al Orchestre Simfonice din Rostov.

Printre orchestrele la pupitrul cărora se va afla în concertele următoare regăsim Deutsche Sinfonieorchester Berlin, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra SWR din Frankfurt, Orchestra Haydn din Bolzano, Orchestra Naţională Rusă, Orchestra Radio din Saarbrücken, Opera din Atena, Filarmonica „George Enescu”, precum şi în cadrul Festivalului de la Bregenz.

Pe lângă angajamentele ca dirijor, Valentin îşi continuă şi activitatea de clarinetist, susţinând concerte şi cursuri de măiestrie în Rusia, Europa, SUA, Japonia şi Singapore. Este deţinător de premii la peste 20 de competiţii internaţionale de profil, printre care şi cele de la Geneva, München, Ghent şi Beijing.

Valentin Uryupin a absolvit Conservatorul din Moscova, unde a studiat clarinetul cu Evgheni Petrov şi dirijatul cu Ghenadi Rojdestvenski.

Daria Ziatdinova este solista Societății Filarmonicii de Stat din Novosibirsk di Rusia. Este câștigătoarea Concursului Internațional al Interpreților „Arta secolului XXI” de la Kiev, Ucraina, unde a obținut Marele Premiu dar și titlul de Laureat. În 2018 a concertat pe scena Filarmonicii din Sibiu alături de Valentin Uryupin.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut