Concedieri în industrie, construcții și servicii, angajări în comerț

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul, creşterea numărului de salariaţi în comerţul cu amănuntul şi stabilitate a preţurilor în industria prelucrătoare şi construcţii.

Potrivit rezultatelor anchetei de conjunctură, realizate de Institutul Naţional de Statistică în octombrie, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei. Activităţile care vor înregistra o creştere semnificativă sunt fabricarea tutunului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, și fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor. Cu toate acestea, managerii din industrie anticipează o sscădere moderatăa numărului de angajați, dar și o relativă stabilitate a preţurilor produselor industriale.
Potrivit estimărilor din octombrie 202, în activitatea de construcţii se va înregistra în perioada imediat următoare o scădere a volumului producţiei, ceea ce va duce și la diminuarea moderată a numărului de salariaţi. De asemenea, se estimează că preţurile lucrărilor de construcţii se vor menține la nivelul actual.
Managerii din comerţul cu amănuntul au estimat următoarele trei luni vor fi marcate de o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale va înregistra o creştere moderată, ceea ce va contribui la creşterea numărului de salariaţi. De asemenea, se estimează o majorare a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
Cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregsitra o scădere moderată în această perioadă, o diminuare mai accentuată fiind prognozată pentru activităţile de creaţie şi interpretare artistică, transporturi aeriene şi activităţile hotelurilor şi a altor facilităţi de cazare. Și în sectorul de servicii se estimează scădere a numărului de salariaţi, conjugată cu diminuarea temperată a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor.

Reamintim că soldul conjunctural – indicatorul pe care se bazează această anchetă – arată doar percepţia managerilor asupra dinamicii unui fenomen economic, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut