Concedieri în construcții, industrie și servicii, angajări în comerț

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o scădere a activităţii în construcţii şi servicii, o creştere moderată a preţurilor în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul, precum și concedieri în industrie, construcții și servicii.


În cadrul anchetei de conjunctură realizată în decembrie de Institutul Naţional de Statistică, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o reducere moderată a volumului producţiei, scăderi accentuate urmând să fie înregistrate în fabricarea altor produse din minerale nemetalice și în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor. De asemenea, se prognozează o reducere moderată a numărului de salariaţi și o creștere temperată a preţurilor produselor industriale.
Și în construcţii se va înregistra o scădere a volumului producţiei și a numărului de salariaţi, conjugată cu o relativă stabilitate a preţurilor lucrărilor de construcţii. Managerii din comerț prognozează o scădere moderată a activităţii economice, fară însă ca volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale să înregistreze diminuări notabile. În ton cu lunile anterioare, în acest sector este preconizată o creştere moderată a numărului de salariaţi, dar și a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
Și cererea de servicii va scădea până în primăvară, în special în activitățile legate de hoteluri, de jocuri de noroc şi pariuri. În sector se va înregsitra o scădere moderată și a numărului de salariaţi, dar și a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor.
Reamintim că soldul conjunctural indică percepţia managerilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut