CONAF: Femeile sunt încă subreprezentate în viața publică și în luarea deciziilor

Anul 2020 a fost unul dificil. Pandemia COVID-19 nu a cruțat pe nimeni și a fost deosebit de provocatoare pentru femeile din întreaga lume. Medicii, asistentele medicale, profesorii – locuri de muncă deseori ocupate de femei – s-au trezit în prima linie a pandemiei.

Participarea și conducerea deplină și eficientă a femeilor în toate domeniile vieții determină progresul pentru toată lumea. Cu toate acestea, femeile sunt încă subreprezentate în viața publică și în luarea deciziilor, se arată în raportul recent al secretarului general al ONU. Femeile sunt șefi de stat sau de guvern în 22 de țări și doar 24,9% din parlamentarii naționali sunt femei. În ritmul actual de progres, egalitatea de gen în rândul șefilor de guvern va dura încă 130 de ani. Pe fondul pandemiei însă, studiile arată o posibilă întârziere cu încă 25 de ani a parității de gen, lucru care ar face ca “nu doar în timpul vieții noastre, ci nici în timpul vieții copiilor noștri să nu asistăm la o egalitate de gen”.

“Cred că este momentul în care egalitatea de gen trebuie să fie în centrul recuperării post-pandemice, iar femeile să fie mai bine reprezentate în poziția de lider: în politică, în consiliile de administrație ale companiilor. Când femeile conduc, vedem rezultate pozitive. Unele dintre cele mai eficiente și exemplare răspunsuri la pandemia COVID-19 au fost conduse de femei. Și femeile, în special femeile tinere, sunt în fruntea mișcărilor diverse, inclusiv online și pe stradă, pentru justiție socială, schimbări climatice și egalitate în toate părțile lumii. CONAF (Confederația Naționala pentru Antreprenoriat Feminin) va continua să lupte pentru această cauză, mizând pe implicarea, dedicarea și pregătirea profesională a doamnelor” – a declarat Cristina Chiriac, președintele CONAF, cu ocazia zilei de 8 Martie:

Președintele CONAF a declarat, de asemeni, că se alatură manifestului la nivel mondial ca Ziua Internațională a Femeii din acest an să fie „un raliu pentru egalitatea generațiilor, de a acționa pentru un viitor egal pentru toți”. În acest sens, la nivel internațional, în perioada 29-31 martie începe, în Mexico City, Forumul pentru egalitatea generației, cea mai importantă convocare pentru investiții și acțiuni în domeniul egalității de gen, și culminează cu Parisul, în iunie 2021. Acesta va atrage cu siguranță lideri, vizionari și activiști din întreaga lume, pe o platformă virtuală, pentru a promova schimbări transformatoare și durabile pentru generațiile viitoare.

 “Nu vom sta deoparte. La nivelul României acționăm pentru ca femeile să fie recunoscute și apreciate și din acest punct de vedere facem progrese importante. Ne dorim să sporim numărul firmelor conduse de femei în domenii de interes precum inovarea, contribuind la competitivitate și la oportunități egale. Traversăm o perioadă de schimbări majore la nivelul economiilor lumii și este nevoie de o nouă abordare a dezvoltării unui nou flux de întreprinderi inovatoare fondate împreună de femei și investitori bărbați. Cred în puterea de muncă, dăruire și implicare a femeilor antreprenor într-o economie digitală aflată într-o continuă dinamică. Avem nevoie de o reprezentare a femeilor care să se reflecte în toată diversitatea și abilitățile lor și în toate situațiile culturale, sociale, economice și politice. Acesta este singurul mod în care vom obține schimbări sociale reale, care încorporează femeile în procesul de luare a deciziilor la fel de egal și ne avantajează pe toți”, concluzionează Cristina Chiriac.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut