Comunitățile locale clujene au acordat respectul cuvenit Zilei Naționale a României

Împlinirea celor 104 ani de la proclamarea Marii Uniri realizată la Alba Iulia are aceeași rezonanță istorică în conștiința milioanelor de români, fapt demonstrat prin numeroasele evenimente trăite în aceste zile încărcate de profunde sentimente patriotice potențate de emblematicul tricolor sub care s-a luptat pentru idealurile unității naționale și libertății.

Din pilduitoarele manifestări închinate acestui 1 Decembrie, trebuie făcut cunoscut Marșul Recunoștinței organizat de Societatea Cultural- Patriotică „Avram Iancu”, dedicat personalităților culturale, politice, militare și religioase care au luptat și s-au jertfit pentru realizarea Marii Uniri a românilor.

Sentimentele de recunoștință ale clujenilor s-au concretizat prin marșul sutelor de tineri și vârstnici, mulți îmbrăcați în costume tradiționale, însoțiți de cântece patriotice, care au fost părtași la depunerea de coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul și la busturile multor personalități care au contribuit la desăvârșirea Marii Uniri de la Alba Iulia.

Tot sub sigla acestei Societăți, și al ei președinte, Tiberiu Groza, Ansamblul Artistic ,, Dor Transilvan’’, însoțit de artiștii Mariana Anghel, Nicolae Turcu și Iulia Bucur Roman, au prezentat spectacole dedicate Sărbătorii Naționale și omagierii eroului național Avram Iancu în localitățile Tg. Secuiesc, Subcetate, Întorsura Buzăului și orașul Covasna.

Revenind în perimetrul geografic al județului nostru, am onorat invitația d-lui Valentin Pojar, primarul comunei Jucu, de a participa la evenimentul dedicat Zilei Naționale. Trebuie să recunosc că am împărtășit aceleași emoții cu sutele de localnici prezenți la plăcutul eveniment consumat în Parcul George Barițiu, unde s-a intonat Imnul Național, preoții comunității au săvârșit un Te Deum și s-au depus coroane de flori.

Șeful administrației de aici, Valentin Pojar a vorbit despre Actul Unirii, valorile lui istorice vizibile în cei 104 ani pe care îi sărbătorim cu statutul de națiune a marii familii europene, capabilă de a-și rostui propriul viitor pe principii democratice, climat de pace și bună înțelegere între națiuni.

În acest spectacol, dedicat marii sărbători, au susținut recitaluri cunoscuta și mult apreciata solistă a folclorului autentic și al cântecelor patriotice, Sava Negrean Brudașcu, soliștii Ioan Dordoi, Giulia Goia, Ana Crișan, Paul Sâmbotelecan, Sergiu Sotelecan și Andrei Petreuș.

Ansamblul local Jucul Someșan a oferit publicului o suită de jocuri populare tradiționale de pe Someș, de pe Câmpie și Chinteni, iar Primăria și Consiliul local, cu sprijinul sponsorilor, a servit publicul cu vin și tradiționala fasole cu cârnați.

La îngemănarea zilei cu seara au fost aprins iluminatul sărbătorilor de iarnă, iar artificiile au împrăștiat culorile roșu, galben și albastru spre cerul senin al primei seri din acest decembrie.

Remarcabil este faptul că Ziua Națională din acest an a fost sărbătorită chiar și la nivelul satelor multor comune clujene, cum ar fi Luna, Vultureni, Mintiu Gherlii, Viișoara, Tureni, Frata, Ceanu Mare și multe altele. Bunăoară, la Dăbâca un număr important de autoturisme au organizat o lungă …caravană împodobită cu steaguri tricolore, oprind în satele comunei unde s-au depus coroane de flori la monumentele eroilor, s-au ținut slujbe de pomenire a acestora, iar primarul Emil Cioban a vorbit despre importanța evenimentului istoric.

La Mărișel, urmașii eroinei Pelaghia Roșu și ai crăișorului Avram Iancu au întreținut frumoasa atmosferă festiv – sărbătorească prin a-și îmbrăca straiul tradițional, apoi ascultând muzica de sorginte patriotică a Apusenilor, servind gogoși și vin fiert, produse care au fost oferite cu dărnicie și sutelor de turiști sosiți la aceste înălțimi acoperite cu un subțire strat de zăpadă.

Spectacolul artificierilor și imensul foc de tabără, care a topit și albul anotimpului, care, timid, se așezase în centru civic al pitorescului Mărișel, a încheiat frumoasa zi a Sărbătorii noastre Naționale.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut